Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 31 martie 2012

Ilustraţie rusească din secolul al XIX-lea

Faima ilustratorilor ruşi este binecunoscută în mediile artistice. Destul de puţin cunoscute sunt însă ilustraţiile aplicate pe plicurile vechi de corespondenţă, care au devenit astfel cu adevărat mici opere de artă.
Deşi nu reprezintă interes pentru colecţionarii români, vă prezint mai jos trei piese foarte frumoase, care urmează a fi prezentate la vânzare la viitoarea licitaţie a casei elveţiene Corinphila, din luna aprilie a.c. (click pe imagini pentru mărire).


16 comentarii:

  1. Absolut superbe; extraordinare, frumoase, nestemate. Nu am cuvinte. De ce nu mai exista asa ceva in prezent?? Pacat!

    PS: De ce nu iti treci blogul pe wordpress? Dupa doi ani pe blogspot vei observa ca vor incepe sa iti dispara fotografiile si imaginile din articole. Nu iti va placea, cum nici mie nu mi-a suras. Acesta a fost principalul motiv pentru care am spus adio Blogspot-ului. Salve!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astăzi nu mai există ilustratori ca pe vremuri, din păcate, pe la edituri. E mai simplu de aruncat câteva fotografii pe un plic.

      Chestia cu dispărutul fotografiilor din Blogspot este cauzată de umplerea spaţiului ce ţi se alocă în cadrul contului gratuit. Un album "free" în Picasa are numai 1 GB (1024 MB), dar există o şmecherie pe care cei mai mulţi nu o ştiu: imaginile care au latura lungă mai mică de 800 pixeli nu se contabilizează, aşa că poţi avea un număr nelimitat de imagini mai mici de 800x800 pixeli. La mine, toate imaginile de pe blog (am destule) nu îmi "ocupă" decât 1,7% din spaţiul disponibil. Aşa că nu îmi vor dispărea imagini (încă)... :))

      Ștergere
  2. Eh, cu totul alt sentiment ai cand primesti asa o scrisoare frumoasa, mai ca uiti ca ai ceva de citit inauntru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt foarte frumoase, nu-ţi mai vine să le laşi din mână.

      Ștergere
  3. Plicurile sunt grozave!
    Cand imi scrie cate-o scrisoare , nepoata mea imi deseneaza plicul si efectiv ma energizez cand le primesc , abia astept sa vad ce se ascunde inauntru :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi cum să nu te înmoaie când vezi aşa ceva?! Îmi imaginez cum e, mai ales când dai cu ochii de gingăşia desenului unui copil... :)

      Ștergere
  4. a doua are un design deosebit! :) :D O seara faina! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Şi mie mi-au plăcut şi tocmai de aceea le-am prezentat, deşi nu sunt de interes pentru colecţionarii români.

      Ștergere
  6. ce frumuseti...ce frumuseti...
    nu poti decat sa ramai mult de admiratie...
    ultima este preferata mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că îţi place mai mult stilul tradiţional. :)

      Ștergere
  7. Desigur că grafica este cam de tip..."Art Nouveau", inovatoare la vremea aceea, interesant aplicată pe aceste plicuri.Îmi face impresia că sunt plicuri editate sub egida sau în favoarea "Crucii Roşii" din Imperiul Ţarist.Silueta de pe ultimul plic are aspect feminin, probabil că ţarina patrona această instituţie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A doua piesă este într-adevăr în cel mai pur stil "art nouveau". Prima ilustraţie are motive tradiţionale ruseşti, ca şi ilustraţia de pe ultima piesă.
      Ele sunt, într-adevăr, realizate sub auspiciile Crucii Roşii.

      Ștergere
  8. Ce frumoase !!! Al doilea plic e cu violete ... ce minune de desen !!! O sa-l copiez in mod sigur in viitor, imi place, sa trimit felicitari pictate. Multumesc, pentru idee, Max !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toată plăcerea, Dani.
      Dacă vrei astfel de modele, pot să-ţi mai trimit. Numai să-mi dai un semnal.

      Ștergere