Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 22 septembrie 2011

Dantelurile mărcilor Bucureşti I şi II

Într-un articol anterior menţionam faptul că în manuscrisul studiului la care lucrez încerc să elimin varietăţile de orice fel pentru care nu am reuşit să obţin o confirmare.

Pentru a fi mai exact, am alcătuit o situaţie centralizatoare cu dantelurile celor două emisiuni. Este vorba doar de mărcile de bază, cu dantelurile de bază. Orice altă combinaţie (cele mai multe fiind menţionate în CMPR 1974) nu le pot lua în considerare, din următoarele motive:
- toate astfel de "varietăţi" s-au semnalat numai pe unicate obliterate, nu se cunosc în perechi, ştraifuri sau blocuri, dar nici măcar unicate pe fragmente sau pe scrisori sau alte corespondenţe;
- toate semnalările datează din perioade în care expertizarea pieselor era doar o excepţie.

Aveţi situaţia centralizatoare în imaginea de mai jos (faceţi click pentru mărire).


Dacă dispune cineva de o astfel de piesă, îl rog să o semnaleze.

Referitor la menţiunea făcută la marca de 50 bani Bucureşti II ("un singur tip"), precizez că nu consider reală existenţa a două tipuri de clişeu (tipul cu "steagurile egale" consider că nu este tip de clişeu, ci poate doar o varietate de tipar). Fac precizarea că am avut posibilitatea să studiez atât coala de 50 bani "Paris" cu semnătura lui Hulot (existentă la Muzeul Filatelic), cât şi o coală completă de 130 de bucăţi din eseul de 50 bani în negru (de fapt - probă definitivă de planşă pentru marca de 50 bani Bucureşti II). Ei bine, în niciuna din aceste coli nu există niciun clişeu "cu steagurile egale" la cifra 5.

Nu am făcut departajarea în tabelele de mai sus, dar există cel puţin câte două tiraje distincte la mai multe valori, identificabile prin nuanţa tiparului, după cum urmează:

La Bucureşti I:
- la fiecare tip al mărcii de 10 bani există tiraje în albastru, respectiv în ultramarin;

La Bucureşti II:
- 5 bani - verde deschis şi verde albăstrui închis;
- 10 bani - roz şi roşu;
- 15 bani - roşu şi cărămiziu.

O altă problemă interesantă ar fi identificarea celei mai timpurii date întâlnite pentru dantelura B (11½). Este evident că ea a fost utilizată mai târziu decât dantelura uzuală B1 (11).

12 comentarii:

  1. Ne uităm în clasoare. Şi dăm de veste. :)
    Am spus "ne" nereferindu-mă la pluralul majestăţii ci gândindu-mă la mine şi prietenul meu. De fapt, colecţia filatelică e opera lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărut mâna, Gabriela, mulţumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salve Max !
    Doamne Max , aici este de săpat adânc în colecţiile de studiu .
    Îţi spuneam cu ceva timp în urmă că ,,lucrez,, la achiziţionarea colecţiei de studiu Boehm asupra Paris, Bucureşti I şi II . Am solicitat nişte poze digitale ale planşelor de studiu dar am primit pozele planşelor cu studiul Carol Vulturi , scris în germană. Oricum uriaşul efort de achiziţie il voi face până la începutul lui decembrie.
    Ceeea ce vroiam să spun este că la Bucureşti II , asupra valorii 50 bani , este semnalat Tip I a) galben oliv, b)ocru , c)galben-bistru şi Tip II d) galben bistru.
    Mai mult , la aceeaşi valoare Kohl semnalează dantelura C , dar care a fost contestată chiar în epocă.
    Desigur că mai am şi alte informaţii.
    Referitor la problema interesantă care o pui trebuie să recunoaştem că răspunsul nu-l putem avea de la colecţiile de studiu aflate la ora actuală în România. Ştii prea bine că după 1945 au plecat cantităţi imense din ţară (zeci de mii de piese).Muzeul Naţional Filatelic - o imensă realizare - are totuşi un fond destul de restrâns referitor la temă.
    Cu amiciţie filatelică , Andrei , Vatra dornei
    filatelist amator

    RăspundețiȘtergere
  4. Salve Max !
    completare

    Consultam recent Catalogul Timbrelor Poştale Româneşti al Dr. George P. de Macarovici , 1945. Spune dănsul că filateliştii străini , americani şi europeni , au greblat puternic câmpul filateliei clasice Româneşti.
    De aceea le este atât de greu acum , şi a fost şi în perioada interbelică , filateliştilor Români.Studiul fără cantităţi de ordin statistic nu ar fi relevant spun foarte mulţi filatelişti din trecut şi din prezent .
    Toate cele bune ! Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  5. Andrei: Mie mi-au trecut prin mână cantităţi importante de mărci, de ordinul miilor. Cred că şi acum am seriile Paris şi Bucureşti în pacheţele de câte 100. Iar colecţii, am văzut nenumărate în ultimii 40 de ani. Şi din ţară, şi din străinătate. Că sunt semnalate, ştiu şi eu. Am şi văzut, pe multe le şi am, dar... sunt redantelate! Nu sunt originale! Aici e problema!
    La 50 bani Bucureşti II nu cred că există două tipuri. Cine mă contrazice, îl rog să-mi arate piesele.
    Vechiul Kohl Handbuch l-am avut în mână, ştiu ce este trecut în el. Făcând o comparaţie, de exemplu, cu ce era semnalat la Germania, aproape nimic important semnalat atunci nu se mai regăseşte în cataloagele actuale, aşa că... îmi permit să îmi menţin serioase semne de întrebare asupra semnalărilor lui.
    Andrei, problema nu este a informaţiilor, care abundă. Problema este a pieselor, pentru că un catalog credibil nu se face pe informaţii, ci pe piese.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andrei: Pentru completare - asta încerc şi eu să fac, să nu mă iau după ce-au scris alţii, ci după ce am văzut şi ştiu sigur de la experţi că există.
    Or fi "greblat străinii perioada clasică, dar nu suficient. Mai sunt încă necunoscute, şi destul de multe. Ia articolele puse de mine pe blog de la început şi le vei vedea, că le-am mai enumerat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate Domnule Max Peter ! ,
    Cred că mă voi abţine să mai trimit vreun comentariu. De ce ? Pentru că sunt un amărât de filatelist amator (filatelist e prea mult spus , colecţionar amator)
    În momentul când am citit că aveţi seriile Paris şi Bucureşti în pacheţele de câte 100 ...
    Probabil că în alt context decât cel al blogului Dvs. nici nu m-aţi băga în seamă.
    Dar oricum îmi păstrez optimismul şi sper să-mi reuşească expoziţia , măcar pentru nivelul copiilor de gimnaziu .
    Vă doresc toate cele bune !
    Cu stimă , Andrei Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  8. Andrei, nu am vrut să te mâhnesc! În anii '70 nu se uitau prea mulţi la aceste mărci, le făceau pachete , să le bage în sortimente, pe care să le vândă apoi la DECT Romfilatelia. Ei, eu atunci achiziţionam: şi simple, şi chiar pacheţele. Mai mult, în timp am achiziţionat eu, la rândul meu, câteva sortimente incomplete de pacheţele, tocmai pentru a face rost de material de studiu. Şi nu cred că sunt singurul care a făcut aşa ceva.
    De aici am învăţat foarte multe lucruri: verificând şi răs-verificând, uitându-mă nemijlocit la ele! Cine nu face măcar din când în când treaba asta nu are cum să nu înveţe...

    RăspundețiȘtergere
  9. Salve Max !
    Scuze că intervin aici cu o întrebare . Am o serie de viniete Expoziţiunea Generală Română , Bucureşti , 1906. Sunt identice ca desen , o torcătoare cu un copilaş lângă ea etc, trei culori , albastru , verde şi roşu. Au vreo valoare filatelică? Mulţumesc!
    Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  10. Andrei: Cred că le ştiu. Cataloagele filatelice nu le cotează. Depinde mai mult de amator, pentru că eu am avut o grămadă şi n-am avut cui să le dau (pentru că nu mă interesau), dar pe de altă parte am văzut pe eBay că au fost vândute de vreo două ori chiar şi cu câte 5 dolari bucata. Chestie de noroc...

    RăspundețiȘtergere
  11. Mulţumesc pentru răspuns !
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu plăcere Andrei, oricând ai nevoie de ceva, întreabă-mă.

    RăspundețiȘtergere