Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 29 septembrie 2011

O viaţă poate depinde de tine!

3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgenţe 112 sunt false urgenţe: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri făcute în joacă sau accidental de către cei care sună, doar 27% sunt apeluri reale.
Este incredibil cum unii oameni, în special tineri, îşi bat joc de singura cale de a cere ajutor specializat în cazul unui accident, de pildă.
Un om moare în 3 minute din momentul în care a intrat în stop respirator. Cum e să piardă ruda acestuia şansa de a-l salva pentru că cineva abuzeaza de 112? Şi gândeşte-te că în fiecare zi peste 20 de oameni sunt răniţi grav!

La începutul săptămânii trecute, eu am simţit-o pe propria piele. Nebuniile tinereţii, dar şi unele condiţii profesionale de acum treizeci de ani şi-au lăsat urme asupra mea. Ceea ce am crezut iniţial că este doar o oboseală trecătoare acum vreo douăzeci de ani, s-a dovedit de fapt o afecţiune destul de severă: o discopatie lombară destul de neprietenoasă cu clipele mele de linişte, însoţită şi de o spondiloză căpătată în ultimii ani.
Acum două weekenduri a început circul. Durerile din ce în ce mai puternice m-au determinat să încetez orice activitate. Până luni dimineaţă, când durerile au devenit aproape insuportabile, iar imobilizarea - totală.
Am sunat la 112. Preţ de câteva minute, telefonul a sunat ocupat! Eram disperat, pentru că nu mai suportam durerea! În sfârşit, am reuşit să prind o operatoare, căruia i-am solicitat o ambulanţă la domiciliu.

M-am "felicitat" - dacă se mai poate spune şi astfel - că n-am avut ceva mai grav, vreun accident sau, ştiu eu, altceva - vreun accident vascular sau vreun infarct. Acele minute cât n-am putut vorbi cu un operator mă puteau costa viaţa!

Vă rog să reţineţi, aceasta nu este compunere liberă, este exact prin ce-am trecut, totul este o întâmplare reală!
Acesta este şi motivul pentru care doresc sincer să transmit mesajul Asociaţiei React, în cadrul unei campanii sprijinite de Vodafone România. Reţineţi numai câteva date statistice:

-  3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgenţe: 73% din totalul apelurilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri făcute în joacă sau accidental de către cei care sună, doar 27% sunt apeluri reale;
- La nivel naţional, judeţul Covasna este judeţul care a înregistrat cel mai mare număr de apeluri false (în aceeaşi perioadă monitorizată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) - 86,86% apeluri abuzive. În Bucureşti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridică la 55,6%);
- La serviciul de urgenţă 112, se înregistrează peste 2000 apeluri/oră; 60% din totalul apelurilor reale solicită intervenţia echipajelor medicale de urgenţă;
- Orice apel fals înregistrat la 112 poate întârzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reală de ajutor: în 2010, s-au înregistrat 8477 de victime grav rănite în accidente de maşină (23 de oameni răniti grav/ zi);
- În ceea ce priveşte măsurile de prim ajutor, acestea "pot face diferenţa între viaţă şi moarte": durează 3 minute ca o persoană aflată în stop respirator să moară, 5 minute până la sosirea ambulanţei şi mai puţin de 1 minut până la deschiderea căilor aeriene printr-o manevră de prim ajutor.

Să nu faceţi niciodată precum tinerii din clipul de mai jos, o astfel de "glumă" poate costa viaţa pe cineva!


16 comentarii:

 1. acelasi clip l-am vazut putin mai devreme la ganguritu si da...este foarte grav sa te joci cu viata...oricat de patetic suna...
  educatia e totul...asta spuneam si pe blogul lui ganguritu...de aici,de la educatie trebuie pornita schimbarea...

  imi pare rau ca ai trecut prin momente atat de dificile...ma bucur mult ca le-ai depasit...
  >:D<

  RăspundețiȘtergere
 2. trist dar adevarat! si nu e o problema actuala, sunt vechi glumele la 112! mai e o problema si reducerea vitezei si trasul pe dreapta cand vedem in retrovizoare ambulanta bineinteles cu urgenta! toate astea tin doar de educatie iar, noi la cap asta nu prea stam! eu ma bucur pentru tine ca ti-ai revenit si imi doaresc ca si altii sa fie norocosi! seara faina!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pandhora: Ai dreptate, contează educaţia. Poate că prin acest mic gest - publicarea mesajului de mai sus - pot contribui la salvarea de la ananghie a cuiva care chiar are nevoie de prim ajutor. Te invit şi pe tine să preiee pe blogul tău mesajul! îţi mulţumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
 4. Este adevărat, Geanina! Te rog şi pe tine să preiei mesajul pe blogul tău. Ştiu că nu eşti în ţară, dar cred că majoritatea cititorilor tăi sunt români. Hai să spijinim această campanie, poate că salvăm o viaţă nevinovată!

  RăspundețiȘtergere
 5. POate ca s-ar rezolva daca persoanele care dau telefoane false la 112 ar fi amendate/pedepsite legal in vreun fel. Nu cred ca ar fi greu ca Serviciul de Ambulanta sa coopereze cu Politia.

  RăspundețiȘtergere
 6. Rudolf Aspirant: Mulţumesc pentru intervenţie. Treaba asta se face, serviciul 112 este deservit ca infrastructură de către profesionişti care reuşesc să îi dibuie rapid pe poznaşi. Există şi amenzi pentru aşa ceva şi s-au dat, slavă Domnului, destule. Dar nesimţirea unora dă de muncă unor oameni care ar putea face altă treabă utilă. Nu mai spun de cei care apelează în mod legitim la 112 şi cărora li se pune în pericol poate chiar viaţa...

  RăspundețiȘtergere
 7. O sa preiau si eu, nu stiu cum as putea ajuta mai mult... Am tot respectul pentru cei care salveaza vieti si toata scarba pentru aceste scursori inconstiente, psihopate care recurg la asemenea marsavii :(
  Te felicit pentru promovarea acestui demers, Peter!

  RăspundețiȘtergere
 8. Felicitări, Peter pentru această inițiativă! Ai toată susținerea mea, acest mesaj preluându-l și eu!

  Îmi pare rău pentru evenimentul neplăcut prin care ai trecut, dar faptul că tu ești prezent și cu toată forța susții viața, nu poate decât să mă bucure și să-ți port un mare respect!

  RăspundețiȘtergere
 9. Îţi mulţumesc frumos Teo! Trebuie să recunosc faptul că meritul îi aparţine lui Cristi Manafu. El a lansat în blogosferă propunerea, la care am aderat şi eu necondiţionat.

  RăspundețiȘtergere
 10. Dana Diaconu: Îţi mulţumesc foarte mult! Fac şi eu ce pot...

  RăspundețiȘtergere
 11. In aceeasi situatie am fost si eu cu cateva saptamani in urma, dar la mine a fost (este) vorba de o colectie de hernii de disc. Pana atunci n-am stiut ca le am.

  Nu inteleg de ce nu se poate face nimic pentru a-i pedepsi cumva pe cei care se joaca dand telefoane la 112. De ex. cu cate o amenda de niste mii RON.

  RăspundețiȘtergere
 12. Aldor: Îmi pare rău să aud aşa ceva, sănătate cât mai multă, că nu strică!
  Există amenzi şi se şi aplică. Dar nu sunt de mii de RON, ci numai de sute, din câte ştiu. Ce ştiu e că s-au luat măsuri pentru ca cei care fac apeluri nejustificate să fie identificaţi aproape în orice condiţii.

  RăspundețiȘtergere
 13. Îmi pare rău de situaţie! Multă sănătate!
  Am preluat şi eu mesajul asociaţiei React.
  Dacă te putem ajuta cu ceva, nu ezita.

  Iar pentru ceilalţi cititori, v-aş propune, fără a fi habotnică, o mică rugăciune pentru Aldor.
  Sau măcar un gând, Domnul se uită la inima omului şi la intenţie...

  RăspundețiȘtergere
 14. Anastasia: Îţi mulţumesc foarte mult! Să îţi dea Dumnezeu sănătate, pentru că gestul tău poate ajuta pe cineva.
  Mulţumesc frumos şi pentru gândul bun adresat lui Aldor! Asta dovedeşte că ai un suflet curat.

  RăspundețiȘtergere
 15. Probabil cei care se "joaca" astfel sunt copii nesupravegheati......

  RăspundețiȘtergere
 16. Nu, Hapi, de cele mai multe ori sunt hăndrălăi mai mari decât cei din clip.
  Bine-ai revenit!

  RăspundețiȘtergere