Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 12 august 2011

Piese, piese

Ultimele piese interesante pe care le-am observat în ultima perioadă fac obiectul acestui articol, aşa cum cred că s-au obişnuit o parte a cititorilor interesaţi.

Plicul de mai sus a fost expediat în 1891 din gara Mirceşti, francatura (normală pentru această categorie de corespondenţă) fiind anulată cu o ştampilă clară CFR Mirceşti. Culoarea identică a tuşului utilizat demonstrează că această gară a fost înzestrată şi cu ştampila de serviciu "Recomandat" în cadru dreptunghiular, în mod similar majorităţii oficiilor şi gărilor din epocă.

Iată o piesă pe care eu o consider deosebită. Este un plic expediat în 1897 de la Târgu-Neamţ la Bucureşti, recomandat şi cu confirmare de primire. Francatura este mai neobişnuită, deoarece mi se pare că avem de-a face cu o corespondneţă grea, din treapta a treia:
- 45 bani pentru treapta a treia de greutate (3x15 bani);
- 25 bani - taxa de recomandare;
- 25 bani - taxa pentru A. R.
Din păcate, din cauza formatului mai mare al plicului, acesta a suferit câteva deteriorări nesemnificative pe margini, dar preţul a fost - zic eu - atractiv, chiar ţinând cont şi de acest lucru.

Blocul de mai sus prezintă supratiparul dublu. Preţul cu care a fost oferit nu mi s-a părut deplasat, dar se pare că toată lumea vânează acum chilipiruri. Ce-i drept, nici piesa nu poate fi considerată o raritate.

Acest plic mi se pare o circulaţie "de complezenţă". Vânzătorul a prezentat şi spatele plicului, pe care eu nu l-am mai prezentat fiind în totalitate alb. Plicul a fost vândut cu 18 euro după 9 biduri, ceea ce ar cam reprezenta circa 30% din cota mărci obliterate.

Cartea poştală de mai sus nu ştiu dacă a fost sau nu circulată efectiv, lipsind ştampila de sosire. Ea a fost vândută cu 31 de dolari după 9 biduri. Dacă ea este într-adevăr circulată efectiv, este un martor al faptului că unele timbre taxa de plată au fost utilizate, provizoriu, în locul mărcilor uzuale curente.

Această serie nedantelată în perechi verticale a fost vândută cu 450 de dolari, după 20 de biduri. Nedantelatele din această perioadă rămân repere în preferinţele multor colecţionari.

Iată o piesă pe care eu o consider foarte rară. Circulaţiile efective ale acestor mărci pentru scutire de taxă poştală se cunosc într-un număr extrem de mic.Nimai că, aşa cum am spus şi mai sus, mulţi caută chilipiruri, nu piese adevărate.

Iată o altă piesă excepţională, în opinia mea: eroarea "Caragiale" de 11 lei, fără supratipar. Nu cred că există mai mult de zece astfel de piese. Dar rămâne valabil ce-am spus şi la piesa precedentă.

16 comentarii:

  1. ultimele doua piese m.au lasat fara reactie, intradevar sunt ceva foarte, foarte rar :) ...si spun asta desi nu ma numar printre cei cu foarte multe informatii din acest domeniu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Liviu R.: Da, sunt rare, au nu am avut ocazia să văd decât două-trei în muuuulţi ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Zodrac: E doar ce mi s-a părut mai interesant acum. Mulţumesc pentru vizită.

    RăspundețiȘtergere
  4. extraordinare piese, nu am mai auzit de ele...am intrebat un coleg, cunoscator in acest domeniu...nu credea ca exista...i-am dat adresa blogului, pentru mai multe detalii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulţumesc frumos, Tamy. Mulţumesc frumos şi pentru linkul de pe blogul tău!

    RăspundețiȘtergere
  6. imi plac mult povestile din spatele marcilor tale...fascinanta aceasta lume a ta :)

    RăspundețiȘtergere
  7. E absolut o incantare ceea ce gasesc aici! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. pandhora: Mâine-poimâine te pomeneşti că devii şi tu o colecţionară pasionată!... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Vera: Mulţumesc frumos pentru apreciere. Eu trebuie să îţi mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eroarea de Caragiale este/a fost pe ebay? Va intreb pentru ca nu am vazut-o. Dar mi se pare ca am mai intalnit plicul cu ceva timp in urma pe undeva, si cred ca era pe okazii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cleo: Unul dintre cele mai utilizate sisteme de licitare este cel al celei mai bune oferte, care este considerată câştigătoare. Este şi sistemul adoptat de cel mai mare portal specializat din lume, eBay. Cei familiarizaţi cu sistemul sunt mai obişnuiţi cu englezul "bid" (ofertă) românizat (ştiu că nu-i corect).
    Pe acelaşi sistem de licitare merg cam toate casele (firmele) de licitaţii din domeniul obiectelor de colecţie.

    RăspundețiȘtergere
  12. da, intuisem din context ca are legatura cu licitatia.
    mersi pentru info.
    Internetul, pentru mine, reprezinta: blog, mail si google search cu wikipedia cu tot. Si-atat. Nu am fost pe ebay.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cleo: Pentru pasionaţi este un loc interesant. Dar aceştia sunt destul de puţini, sau mai bine zis sunt puţini dintre puţinii rămaşi.
    Pentru mine, internetul reprezintă cea mai preţioasă resursă de informare. Eu urmăresc ce se întâmplă pe acolo pentru a-mi completa lucrarea la care muncesc (am explicat eu pe blog, mai pe la început). Dar dacă tot pierd timpul pe acolo, mai împart cunoştinţele şi cu ceilalţi interesaţi, mai îi ajut pe cei mai puţin avansaţi, mai semnalez câte un fals, şi tot aşa.

    RăspundețiȘtergere