O scurtă aducere aminte
Pe vremea când eram doar un puşti, am avut un profesor foarte bun, care m-a învăţat regulile de bază ale colecţionării şi mi-a ghidat primii paşi. Din anumite motive nu-i pot da numele, dar el a fost cel care m-a îndrumat spre perioada postclasică a filateliei româneşti. Atunci erau la mare "modă" sortimentele de pacheţele de câte o sută de mărci identice, care constituiau o "marfă" excelentă pentru vânzarea către unitatea comercială de stat, fostul DECT Romfilatelia (dar şi singurul comerţ legal care se putea face). Cei care strângeau pacheţele (erau denumiţi "pachetari" şi nu prea erau ei bine văzuţi de "lumea bună") constituiau atunci principala mea sursă de aprovizionare. Ori pentru că aveau dubluri, ori pentru că dispuneau de "capete de pachete" pentru schimburi sau comercializarea prin cercurile filatelice.
În acei ani am avut ocazia să ţin în mână pacheţele de câte o sută de mărci din piese considerate astăzi oricum, dar nu comune: 6 şi 30 parale Principate 1864, 20 parale Cuza 1865, 20 parale Favoriţi 1867, serii de Paris, Bucureşti I şi II, ca să nu vorbesc de cele mai târzii: Perle, Vulturi, Cifra în 4 colţuri... La mărcile Spic de grâu, Gravate-Tipografiate, Ferdinand, Mihai copil nu se uita nimeni, erau marfa ideală pentru pachete, ori considerată "de umplutură".
Un alt "profesor" m-a învăţat în acea perioadă (şi bine a făcut!) să ţin evidenţa tuturor pieselor care îmi trecuseră prin mână sau pe care le văzusem cu proprii mei ochi. Acest obicei l-am păstrat peste timp, iar datele statistice pe care le-am adunat în cei peste 40 de ani de filatelie constituie acum o adevărată comoară. Acest al doilea "profesor" m-a sfătuit să-mi fac o colecţie specializată, în care să includ neapărat varietăţile de dantelură, filigran, hârtie, varietăţile de tipar, mă rog - cam ce se poate întâlni la fiecare emisiune. Tot în această perioadă, datorită numărului mare de mărci care mi-au trecut prin mână şi pe care le-am triat, ajunsesem să nu mai am nevoie de odontometru pentru a măsura dantelura mărcilor. Le vedeam din ochi, din prima, iar această abilitate mi-a rămas, în ciuda faptului că vederea mi-a mai slăbit puţin (din cauza calculatorului însă, pentru că ani buni am folosit monitoare CRT - dacă mai aveţi aşa ceva, schimbaţi-le pe monitoare noi, cu LCD!).
Să revenim la subiect
Ani buni m-am întrebat de ce nu am găsit niciodată anumite danteluri trecute prin diverse cataloage de zeci de ani. Este vorba de dantelurile C şi D de la Bucureşti I sau de la unele valori din emisiunea Bucureşti II, precum şi câteva danteluri D din emisiunile puţin mai târzii (Vulturi şi Cifra în 4 colţuri). În toţi aceşti ani am apucat să văd multe colecţii, în afara celei proprii (cu care mă laud totuşi că nu prea am concurenţi serioşi - nu vorbesc de scrisori, care mulţi ani nu m-au interesat, şi rău am făcut!). Ei bine, aceste danteluri nu le-am văzut nicăieri. De fapt mint puţin - nu le-am văzut bune, pentru că mai peste tot le-am găsit pur şi simplu falsificate (mai fin sau mai grosier), prin redantelarea unor mărci obişnuite, dar cu dimensiuni atipice (uşor de întâlnit la mai toate mărcile perioadei). Ori de-a dreptul falsuri integrale (de regulă la emisiunile Bucureşti, mai ales neuzate).
Acum vreo zece ani am început să lucrez la un manuscris de catalog specializat. Ei bine, tot ceea ce este trecut prin cataloage, dar pentru care nu am nicio confirmare, intenţionez pur şi simplu să le "rad". Ele vor fi însă menţionate, în cuprinsul a câtorva rânduri, la fiecare emisiune, cu specificarea faptului că nu sunt confirmate.
Voi reveni într-un articol viitor cu o scurtă prezentare sub formă tabelară a situaţiei dantelurilor.
Vă cer sfatul: ce părere aveţi despre acest lucru?