Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 10 martie 2012

Ştampilă străină pe "Principate"?

Am fost întotdeauna de părere că discuţiile cele mai bune ar trebui purtate pe piese, nu la modul general.
Acum 50 de ani de exemplu, dacă îi spuneai unui expert că se poate întâlni o marcă "Principatele Unite" pe o corespondenţă externă, erau urgent luat peste picior. Între timp, s-au descoperit câteva piese întregi, expediate în Austria, care au trecut prin două "poşte": prin poşta neaoşă, până la un oficiu consular austriac, apoi prin intermediul poştei austriece, până la destinaţie. Că au fost taxate cu porto, asta este altă mâncare de peşte.
Personal, nu exclud posibilitatea existenţei unei piese care să fi avut şi altă destinaţie. Acesta a fost şi primul lucru care mi-a trecut prin minte văzând piesa aceasta:


Uitându-mă însă mai atent la ea, mi-am schimbat părerea. La prima vedere, avem de-a face cu o ştampilă cu un model utilizat în Anglia, dar şi în mai multe colonii şi posesiuni din cadrul Commonwealth-ului. Numai că ştampila indică un an în partea inferioară: este vizibil un "60", dar în acel an, marca nu apăruse încă.

Dar putem verifica, comparând piesa cu o altă marcă:

Neavând piesa, nu pot compara şi hârtia, dar după detaliile de desen, marca ştampilată pare a aparţine emisiunii 1864. Care nu prea putea să fie circulată, pentru că este neemisă. Păcat însă de varietăţile de tipar pe care le prezintă: 6 de sus spart, aripa stângă a vulturului parţial lipsă în partea superioară, cifra 6 de jos deteriorată, R din PAR de jos cu bucla spartă. Toate aceste varietăţi sunt specifice unui clişeu al emisiunii 1864, care confirmă faptul că piesa poartă o ştampilă frauduloasă.

6 comentarii:

  1. Oau... ce analiza profunda si cate detalii care scapa ochiului neinvatat! O duminica frumoasa Max!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am "gândit" folosind tastatura... :))
      Îţi mulţumesc frumos, la fel îţi doresc şi eu.

      Ștergere
  2. Bună Max!
    Interesant articolul!
    O duminică excelentă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salve Max !
    ... ,ce să mai , .... ? Un falsificator incult !
    Dar care a creat un moment de antrenament logico-filatelic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşta era ideea, era o demonstraţie din care sper să aibă şi alţi colecţionari de învăţat.

      Ștergere