Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 10 august 2011

Am o problemă şi vă cer sfatul

Ceva mai devreme, mă trezesc cu un comentariu, la unul din articolele mai vechi unde semnalam falsurile împrăştiate de cele două ID-uri de pe eBay, hold2112 şi gol-dmark987, care suna cam aşa:


"Haloo..
Für alle romanen..
hold und gold 1 peson.
Alle beschreibung steht priv. ovp.KAPITO
Deppen.."


Când am văzut ultimul cuvânt, m-am enervat teribil. Verificând în analitice, văd că autorul comentariului (care s-a dat anonim), a ajuns pe blog de pe google.de, căutând termenul "hold2112". I-am notat IP-ul şi operatorul de internet, pentru orice eventualitate, precum şi orele exacte între care a "frunzărit" blogul (între 17,05 şi 18,25 ora locală). Nu de alta, dar informaţiile pot ajuta la identificarea lui, cu ajutorul operatorului de telecomunicaţii care îi asigură conexiunea la internet.
Din cauza ultimului cuvânt din comentariu, m-am hotărât să-l "rad" fără nicio remuşcare.

După ceva timp, anonimul revine şi mai face un comentariu, la acelaşi articol de-al meu, comentariu care sună cam aşa:

"Hallo Peter Max..
Es gibbt Leute welche so fantasie marken sammeln.
Das sind aber 100% alle original..
Trotz niedrige 1 Euro anfangspreis leider (zu viele sammeln) alle hochgeboten und verkauft.
Weis alle das hold21, hold12,gol-d,und gold ist eine verkäufer..
Weis Ich nicht wo ist Ihr Problem ?
Nicht alle können Originale Teuer bezahlen."


După vreo patru minute, considerându-mă probabil bătut în cap, revine cu un nou comentariu tradus, de această dată (aproximativ) în română:

"Buna ziua Peter Max.
Acesta gibbt oameni care colectează timbre ca imaginativ.
Dar toate acestea sunt 100% originale ..
În ciuda un preţ iniţial scăzut, din păcate € (colectarea prea mult), toate oferite şi vândute de mare.
Înţelept toate hold21, hold12, gol-d, iar aurul este un vanzator ..
Eu nu caut în cazul în care este problema ta?
Nu oricine poate plăti pentru originale scumpe".

Nedorind să fiu bădăran, îi răspund anonimului:

"@Anonim: Bună ziua.

Îmi pare rău să spun, dar aceste piese nu sunt originale. Aceste emisiuni nu au fost puse în circulaţie sau vânzare de poştă, nici de poşta centrală, şi nici de vreo poştă locală. Ele sunt producţii private, fără valoare filatelică. În ţara mea, vânzarea unor astfel de piese poate constitui o activitate care poate intra sub incidenţa legii penale, fiind considerată "înşelătorie", indiferent de preţul cu care sunt vândute. Nu ştiu dacă acest lucru este valabil şi pentru legea germană, dar acest lucru nu mă interesează.

Eu nu am nicio problemă cu nimeni. Mi-am făcut cititorii atenţi că piesele nu sunt nici emisiuni oficiale, şi nici private, deoarece nu există documente ale vremii care să le ateste.

Totuşi nu am înţeles, de ce ai utilizat cuvântul "Deppen.." în primul comentariu?".

M-am mai calmat, pentru că abia mai puteam să ţin degetele pe tastatură de nervi. Peste vreo două ore, anonimul revine cu un răspuns, care sună cam aşa:

"Hallo Peter Max..

Sie schreiben...
Hatte genug Amateur (sprich: "Trottel"), die Erträge auch mit 7 oder 10 € Stück bezahlt!
Ich und meine Freunde in Sweden und Amarika kaufen diese " fantasie " marken..
Wenn wir sind Trottel dan sind Sie Das " Depp "
Sie dürfen nicht beurteilen wer was und warum Etwas kauft..und nicht bezeichnen als Trottel.

Tu scrii ...
Dacă suficient de amatori (pronuntat "prost"), a plătit cu veniturile € 7 sau 10 bucati!
Eu si prietenii mei în Suedia şi Amarika cumpara acest "imaginatie" branduri ..
Dacă suntem proşti Dan esti " Depp "
Nu puteţi judeca cine cumpără ce şi de ce ceva .. si nu suna als Trottel."

Începusem să mă enervez din nou, dar mi-am impus să mă calmez. Am încercat să iau pe toate părţile ultimul răspuns al anonimului, deoarece cunoştinţele mele de germană nu sunt aşa de avansate încât să îmi pot da seama dacă răspunsul este dat în zeflemea sau cuvintele folosite de anonim au cumva un sens peiorativ. Tocmai aici vă cer ajutorul, pentru că dacă este aşa, am de gând să fac o înştiinţare către poliţia din Heidelberg, plus notificare către responsabilii portalului eBay.

Am rugămintea, dacă doreşte cineva să îmi răspundă, să o facă la articolul unde se găsesc comentariile anonimului, adică aici. Puteţi compara şi cu textul meu iniţial.

Vă mulţumesc anticipat.

25 de comentarii:

  1. E la sto, clar (Germania, Deutsches uber alles, rasa superioara)! Nu te enerva, ca toti trecem prin asa ceva, mai devreme sau mai tarziu. Baga-l la spam si n-o sa mai scrie in veci si pururi. Daca revine de pe un alt IP, baga-l si pe ala la spam, fara sa-i raspunzi. Altfel, iti faci draci de pomana si nu rezolvi nimic. Haterii tot hateri!

    RăspundețiȘtergere
  2. kolector: Nu, cred că este chiar cel care are cele două indicative pe eBay. S-a ofuscat probabil când a dat peste articolele mele, în care am arătat că făcăturile apar numai la el.

    RăspundețiȘtergere
  3. ufff...imi pare rau ca te necajesti...e clar ca ai stricat ploile cuiva...
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora: Da, am dat peEbay peste un tip care vinde falsuri, şi după ce a văzut că i-am trecut ID-ul la "gazeta de perete" se dă lovit şi face pe nevinovatul. Vroiam doar să ştiu "tonul" pe care l-a folosit în comentarii, pentru că am impresia că a cam întrecut limita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Max.
    Nu te mai pali atata ca lumea geme de prosti si smecheri. Schimba atitudinea fata de fraierii care cumpara de pe Ebay. Las-i sa faca cu banii lor ce vor. Ai vazut ca le este mai la indemana sa ia de pe net de la necunoscuti decat de la tine din mana. Sunt mai fericiti. Asta e lumea in care traim, unde primeaza chiciul si grandomania prosteasca. Cine mai da un ban pe cultura?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai Max dragule, lasa-i dracu', mereu vor aparea invidiosi, capsomani sau pur si simplu aroganti care in fapt sunt ignoranti. Vezi-ti tu de treaba inainte cum o fac, pentru ca esti foarte apreciat si iubit pentru asta si da-i in ma-sa pe astia, sa latre la luna pana or uita de ei! :)
    Vorba lui Johnny... Johnny Walker: "Keep walking" ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. e clar ca nu merita sa iti bati capul cu oameni care nu merita , e si mai clar ca nu merita sa ii jignim indiferent de atitudinea lor, dar disecate lucrurile el poate fi tras la raspundere pentru plasarea spre vanzare a unor falsuri cu toate ca e discutabil atata timp cat falsurile respective sunt a unor lucruri neoficiale ne inscrise si ne recunoscute de catre cineva. dar pe de alta parte dumneavoastra puteti fi tras la raspundere pentru folosirea unor imagin ce nu va apartin in mod oficial sau folosirea lor fara acordul proprietarului (oficial va spun ca ati mai suparat păe cineva din tara noastra tot in legatura cu niste asa zise falsuri , peroana respectiva a consultat un avocat (discutie la care am participat) si care ia spus respectivului domn ca pana se dovedeste ca acele piese sunt falsuri sau ca acele falsuri au fost executate de dumnealui , trebui sa dati dumneavoastra cu subsemnatul cu privire la folosirea acelor imagini. Nu va suparati e doar un punct de vedere personal.

    RăspundețiȘtergere
  8. Era doar o chestiune de timp pana sa va contacteze respectivul, pentru ca ii stricati afacerile. Daca ar fi mentionat in licitatii ca este vorba de emisiuni private - ale lui! - atunci ar fi fost OK. Dar el zice peste tot ca sunt emisiuni locale romanesti din timpul/dupa WW1, WW2, ceea ce se cheama inselatorie si in Germania. Cat despre ton... e asa cum a zis si Kolector. In locul Dvs. eu nu as mai purta niciun fel de discutii cu acest fabricant de "emisiuni private".

    RăspundețiȘtergere
  9. teonegura: Îţi mulţumesc frumos, să ştii că preciez foarte mult asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aldor: Este exact ceea ce şi intenţionez. Mulţumesc frumos pentru opinie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Max eu cred ca ai facut foarte bine ca l-ai demascat pe tip
    Exact asase procedeaza si pe e bay-ul nemtesc. Oamenii lasa comentarii, dau note si evalueaza produsele primite. Cei care inseala se exclud din start pentru ca nu reusesc sa devina membrii Premium, de incredere
    Asadar, considera ca prin actiunea ta i-ai ajutat si pe altii

    RăspundețiȘtergere
  12. hapi2233: Merci Hapi. Eu ştiu asta. Eu nu am cumpărat de la el, ci am scris despre el pe blog, ca să ştie ăi mai puţin cunoscători şi să nu ia plasă.

    RăspundețiȘtergere
  13. Off, uite cine imi spunea mie de..suflet. :) Pai tu ce faci aici? Exact ca si mine pui suflet din plin! Hai sa ii lasam in...plata lor si sa ne vedem de-ale noastre. ( zic si eu, ca m-am mai calmat intre timp)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mulţumesc mult Shayna, ai dreptate. Acum m-am calmat şi eu...

    RăspundețiȘtergere
  15. Spune-i asa:
    Du sollst in Trödelmarkt deine "fantasie" marken verkaufen , nicht in E bay :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Hapi, tu chiar crezi că se duce-n piaţa de vechituri? E mai comod să stea acasă, în faţa calculatorului...

    RăspundețiȘtergere
  17. Cred cu convingere că ai dreptate în ceea ce spui și faci bine ceea ce faci!Eu cred că asta trebuie să te satisfacă pe tine și nu te lăsa enervat și supărat de șarlatani și hoți la drumul mare!Nu-i dau dreptate anonimului.Prefer atitudinea ta față de cele ce se petrec pe Ebay.Cred că fiecare ocazie trebuie folosită pentru a curăța cat mai multe uscături de acolo!Tu ai dreptate în ceea ce spui și trebuie să continui s-o faci!Este de înțeles că indivizii aceia să nu fie mulțumiți de cele întâmplate,dar asta este deja problema lor.Nu te supăra și nu pune la inimă.Dreptatea este de partea ta!

    RăspundețiȘtergere
  18. Mulţumesc frumos pentru opinie, Se-cret. M-am enervat tocmai pentru că ştiu că am dreptate. Am mai trecut prin chestii asemănătoare: când cuiva nu-i place ce spui, încearcă prin orice mijloace să-ţi bage pumnul în gură.

    RăspundețiȘtergere
  19. Încercări de acest gen nu trebuie să reușească sub nicio formă!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună Max!
    Îmi pare rău că te-au necăjit,
    cred că ar trebui tratate cu
    indiferență aceste persoane!
    O zi cât mai liniștită îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Se-cret: Problema este destul de simplă, ,nu le place faptul că există libertate de exprimare, pentru că sunt unii care desfăşoară comerţ în toată regula fără să se înregistreze la fisc şi fără să plătească impozitele, iar unii nici TVA, deşi ar fi trebuit să se înregistreze şi pentru asta. Faptul că sunt pomeniţi nu le convine şi încearcă s-o dea cotită. N-au curajul să iasă în faţă şi să spună cu glas tare ceva sau să aducă un contraargment. Pentru că, le place sau nu, dacă îi va lua cineva la scărmănat, li se poate pune în cârcă un pomelnic de infracţiuni.

    RăspundețiȘtergere
  22. Elena: Sărut mâna, mi-a trecut.
    Şi eu îţi doresc o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  23. Depp, en este un regionalism si inseamna prostanac, tont, om stangaci, greoi conf dictionarului adica un fel de Dummkopf!
    Acuma, de accord ca nu-ti pica bine sa te faca “prostanac” unul care …
    Pe de alta parte, eu as fi mai atent la ce a “scris” binevoitorul Anonim apropos de discutia cu avocatul la care zice el ca a asistat.
    Oricum, personal nu cred ca ai vreo sansa sa realizezi “identificarea lui, cu ajutorul operatorului de telecomunicaţii care îi asigură conexiunea la internet”. Poti insa incerca daca mai crezi ca merita efortul.
    Numai de bine iti doresc
    Cristian

    RăspundețiȘtergere
  24. Cristian: Problema e simplă: în cazul în care se face o plângere oficială, se merge pe datele păstrate de operatorul plăţilor, în cazul de faţă PayPal, care pune imediat la dispoziţia poliţiei datele persoanei care a beneficiat de încasări. Chestia cu identificarea la ISP este doar pentru a vedea dacă este aceeaşi persoană.
    În cealaltă problemă, stimatul domn nu are decât să facă ce doreşte, dar a comis deja o tentativă de înşelăciune, incriminată de codul penal. Nici nu mă interesează dacă a făcut-o cu intenţie sau nu, la o adică asta este este o treabă care mă depăşeşte, este de competenţa altora. Acum, ştiu că treaba cu indicarea falsurilor deranjează foarte tare. Eu nu trebuie să dovedesc nimic, să-şi facă expertiza la piese şi să se convingă. Dar stimatul domn s-ar putea să nu ştie că acea fotografie constituie la o adică probă.

    RăspundețiȘtergere
  25. Domnule Peter nu trebuie sa-ti faci probleme pentru ce spun cei doi anonimi, daca vrea sa va traga in vreun fel la raspundere pentru folosirea unei imagini, i se va solicita sa demonstreze ca ii apartine, atunci va fi clara identitatea celui care vinde falsurile si implicit accepta ca timbrele false ii apartin. Asta am spuso ca sa vada ei, vavoi trimite un email sa va spun cum sa procedati.
    Si pe mine ma inselat unul.

    RăspundețiȘtergere