Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 ianuarie 2019

Întregurile poştale-pirat au apărut din nou pe eBay

Colecţionarii mai "copţi" îşi mai aduc aminte de discuţiile apărute prin anii '90 pe marginea apariţiei şi comercializării (inclusiv în sistem angró) unor ştampile "tematice" fabricate pe bandă rulantă. Ele nu erau revenicate de nimeni, nu erau omologate potrivit procedurii în vigoare la acea dată şi erau oferite spre achiziţionare mai ales colecţionarilor din străinătate. Concomitent, şi-au făcut apariţia pe piaţă şi unele aşa-zise întreguri poştale imprimate de particulari în condiţii obscure.

Din câte ştiu, la data respectivă au fost sesizate organele legale, în vederea stopării traficului cu efecte poştale-pirat. Ce s-a mai întâmplat după aceea nu mai ştiu.

Iată că astăzi am dat pe eBay peste alte asemenea făcături. Click pe imagini pentru mărire.


După cum se poate vedea din imagini, "cărţile poştale" au marcă fixă care încorporează legenda "Poşta Română" şi o valoare "nominală". Niciuna dintre piese nu poartă insemnele Poştei Române însă, ceea ce indică faptul că nu au fost emise de această instituţie. În capturile de ecran am prins şi numerele de identificare ale loturilor (vizibile în colţul drept inferior), ca să poată fi verificată informaţia.

Pentri cei care (încă) nu ştiu (s-au n-au aflat), emiterea, imprimarea şi punerea în circulaţie a timbrelor şi efectelor poştale sunt activităţi care aparţin monopolului de stat. Încălcarea monopolului constituie infracţiune. Punct.

Nu am idee dacă piese similare au apărut şi pe alte portaluri de licitaţii, dar voi arunca un ochi şi pe okazii şi Delcampe. Din nefericire, piaţa filatelică a fost invadată de tot felul de trăznăi şi de indivizi care n-au legătură cu filatelia, ci cu bişniţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu