Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 1 septembrie 2014

Marcă clasică românească obliterată cu o ştampilă maghiară

Recent am urmărit pe eBay modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru un lot de mărci clasice româneşti. Lotul nu avea piese deosebite, era alcătuit numai din unicate care, la prima vedere, nu ieşeau cu nimic în evidenţă (clicl pentru mărire).


Totuşi, o piesă merita atenţie, în ciuda faptului că ştampila (acesta era elementul cheie) nu era completă, fiind totuşi identificabilă.


Este vorba despre un unicat de 25 bani "Carol cu barbă" nedantelat, care poartă o ştampilă maghiară de ambulanţă feroviară. Ambulanţa poartă numărul 3, iar legenda completă a ştampilei este MOZGÓ POSTA BAZIAS - PEST.
Deşi nu este o noutate pentru specialişti (se cunosc atât unicate şi fragmente, cât şi scrisori întregi purtând ştampile ale ambulanţelor feroviare maghiare pe mărci româneşti), ele nu au fost niciodată menţionate în literatura românească, din câte ştiu, ca ştampile obliterante pe mărci clasice româneşti.

Întâmplător, tot în zilele acestea am dat (într-o licitaţie austriacă) peste o piesă maghiară, o carte poştală expediată în 1871 din Alba Iulia la Viena prin intermediul unei alte ambulanţe feroviare:


Aceasta este ambulanţa nr. 5, K. FEHERVÁR - PEST, pentru care s-a utilizat acelaşi tip de ştampilă. În cazul de faţă, din cauza faptului că ştampila nu are dată şi nici localizare, pe cartea poştală funcţionarul a înscris manual, cu cerneală neagră, localitatea şi data: "Kar(l)sburg Siebenbürg 2/6".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu