Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 8 septembrie 2014

Varietate interesantă la o marcă de 50 bani Vulturi

Am văzut piesa într-un lot şi mi-a sărit în ochi ceea ce specialiştii pasionaţi de mărcile austriece denumesc (după termenul acordat de catalogul specializat Ferchenbauer) "Balken".


În limba română s-ar putea traduce prin "bară de culoare". Varietatea nu este semnalată în literatura românească, din câte ştiu.
După desenul clişeului în partea inferioară nu pare ca marca în cauză să provină din marginea inferioară a colii. Dar mă pot înşela (ceea ce tot austriecii denumesc "Randdruck" nu apare întotdeauna la mărcile din marginile de coli).
Această bară de culoare reprezintă amprenta unui spaţiu tipografic (sau distanţier) introdus între clişeele din aceeaşi planşă, ori pe marginea planşei (între clişeul marginal şi colierul care asigură asamblarea planşei din clişeele care o compun). În mod normal, aceste spaţii (sau distanţiere) nu ar trebui să se imprime, dar lipsa controlului planşei şi slăbirea colierului marginal pot cauza deplasarea elementului metalic mobil în plan vertical.

Până în prezent n-am mai întâlnit această varietate la nicio altă valoare de la Vulturi. Am întâlnit însă linii subţiri de culoare care par să dubleze uneori cadrul unei mărci (mai rar la Vulturi, mai comun la Cifra în patru colţuri şi relativ comun la Perle).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu