Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 19 septembrie 2014

Două "filatelice"

Niciuna din piesele de mai jos nu este vreo raritate, dar în opinia mea merită semnalate pentru a vedea astăzi cum se negociau tranzacţiile filatelice pe vremuri (şi poate cele două piese vor interesa pe cineva dispus să scrie o istorie a filateliei).


Prima piesă este o carte poştală internaţională de 10 bani (UPU) expediată în septembrie 1898 (interesantă forma de scriere a datei: 20 7bre 1898) din Brăila tocmai în Noua Caledonie, la Noumea (de altfel această destinaţie puţin obişnuită pentru un întreg poştal românesc postclasic mi-a şi atras atenţia). Pe verso, cine stăpâneşte limba franceză poate citi mesajul lui Philippe Gardell (aşa mi se pare că s-a iscălit expeditorul, după nume fiind probabil un angajat străin al vreunei agenţii din portul dunărean, ori aflat poate în trecere prin oraş).


A doua piesă, mult mai târzie, este o carte poştală semiilustrată expediată în ianuarie 1937 din Craiova la Bruxelles. Atenţia asupra piesei mi-a fost atrasă de ştampila-antet aplicată de expeditor pe faţa cărţii poştale: "ANTICĂRIA ROMÂNEASCĂ/MARINESCU/Str. Regele Ferdinand No. 6/CRAIOVA - ROUMANIE". Textul de pe verso, scris tot în limba franceză, arată cât se poate de clar interesul anticarului craiovean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu