Niciuna din piesele de mai jos nu este vreo raritate, dar în opinia mea merită semnalate pentru a vedea astăzi cum se negociau tranzacţiile filatelice pe vremuri (şi poate cele două piese vor interesa pe cineva dispus să scrie o istorie a filateliei).
Prima piesă este o carte poştală internaţională de 10 bani (UPU) expediată în septembrie 1898 (interesantă forma de scriere a datei: 20 7bre 1898) din Brăila tocmai în Noua Caledonie, la Noumea (de altfel această destinaţie puţin obişnuită pentru un întreg poştal românesc postclasic mi-a şi atras atenţia). Pe verso, cine stăpâneşte limba franceză poate citi mesajul lui Philippe Gardell (aşa mi se pare că s-a iscălit expeditorul, după nume fiind probabil un angajat străin al vreunei agenţii din portul dunărean, ori aflat poate în trecere prin oraş).
A doua piesă, mult mai târzie, este o carte poştală semiilustrată expediată în ianuarie 1937 din Craiova la Bruxelles. Atenţia asupra piesei mi-a fost atrasă de ştampila-antet aplicată de expeditor pe faţa cărţii poştale: "ANTICĂRIA ROMÂNEASCĂ/MARINESCU/Str. Regele Ferdinand No. 6/CRAIOVA - ROUMANIE". Textul de pe verso, scris tot în limba franceză, arată cât se poate de clar interesul anticarului craiovean.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu