Alex Nuijten, autorul blogului Stamp Culture, publică un articol interesant, documentat, despre cel mai mare caz de falsificare de mărci poştale în dauna operatorului poştal înregistrat în Olanda.
Pe scurt, este vorba despre descoperirea, în urmă cu câţiva ani, a unor falsuri ale mărcilor poştale uzuale curente olandeze. O firmă particulară a realizat falsuri pe scară largă, utilizate la francarea unor trimiteri poştale grele, dar şi vândute pe internet prin intermediul mai multor firme, la preţuri mult mai mici faţă de valoarea nominală.
Autorul prezintă evoluţia cazului intrat în atenţia autorităţilor, caz semnalat lumii filatelice de acelaşi autor tot pe blogul său, într-un prim articol în care menţionează şi câteva dintre caracteristicile falsurilor. Ele au fost bine imprimate şi au fost descoperite datorită unor mici diferenţe faţă de mărcile originale: lipsa stratului fluorescent aplicat de tipografie peste tiparul propriu-zis şi diferenţe minore ale matriţei perforului.
După cercetarea demarată în 1911 şi după desfăşurarea procesului intentat de Poşta Olandeză falsificatorilor a urmat pronunţarea hotărârii curţii, care include - în afara sancţiunilor penale - şi plata unor despăgubiri în favoarea Poştei Olandeze în sumă totală de 2,6 milioane euro.
Pentru filateliştii pasionaţi de mărcile olandeze a apărut însă o problemă: la câteva mărci poştale uzuale există falsuri în dauna poştei, fiind cunoscute şi exemplare efectiv circulate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu