Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 5 septembrie 2014

Modificarea ştampilelor de zi de către poşta austriacă

În perioada clasică, ştampilografia are încă destule probleme care rămân de rezolvat pentru poştele care au circulat pe actualul teritoriu al României.
Una dintre aceste probleme este modificarea premeditată a ştampilelor de zi ale unor oficii, pentru a fi utilizate pe diverse formulare poştale în locul unor ştampile de tip antet sau cu rol administrativ.

Un caz cunoscut destul de bine de astfel de modificare a ştampilei de zi se întâlneşte la oficiul consular austriac de la Roman, anterior anului 1865, când ştampila rotundă de zi (tip E) a oficiului a fost modificiată prin îndepărtarea datei din centru, fiind aplicată apoi în această formă pe recipisele poştale.

Două piese dintr-o licitaţie maghiară demonstrează că această practică nu exista numai la oficiile aşa-zisului Levant, ci se întâlnea şi la unele oficii din imperiu (click pe imagini pentru mărire).


Cele două recipise par a fi fost eliberate chiar în aceeaşi zi (11 ianuarie 1864) la oficiul central din Timişoara. Este clar ca lumina zilei că niciuna dintre ştampilele aplicate nu poartă data în centru.
Aşa că am putea vorbi despre o practică la care au apelat funcţionarii poştali austrieci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu