Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 13 ianuarie 2014

Eseuri falsificate la uzualele "Ferdinand - cap mic"

Cu puţin timp în urmă, un vânzător a postat pe eBay o ofertă cuprinzând un lot de aşa-zise eseuri ale unor valori din uzualele "Ferdinand - cap mic".
La prima vedere ele arată bine, sunt spectaculoase şi îţi iau ochii repede. Dar dacă tragi bine aer în piept şi îţi propui să o iei mai încet, judecând în acelaşi timp cât se poate de logic, parcă situaţia începe să se schimbe.
Se vedem despre ce este vorba (click pentru mărire):


Lotul din imaginea de mai sus a făcut parte din oferta ID-ului cv366eh de pe eBay, fiind propus la un preţ de 320 dolari (ceea ce mie, personal, mi se pare exagerat de mult, dar preţul poate fi discutabil). Când am văzut lotul, mi-am sfătuit cunoscuţii să nu facă oferte, explicaţiile urmând să vină mai târziu (ceea ce se întâmplă chiar acum).

Să le luăm pe rând.


"Eseul" valorii de 1 leu este realizat  prin copierea unui clişeu uzat. O astfel de uzură la un eseu ar fi total inexplicabilă. Puteţi face comparaţia cu impresiunea unui alt pseudoeseu (pe care l-am avut în mână, voi reveni asupra acestui model mai jos).


Cred că diferenţa este evidentă. Ca o subliniere, toate eseurile cunoscute (şi certificate ca eseuri) de la uzualele Ferdinand (fie ele cap mare sau cap mic) prezintă întotdeauna un tipar foarte curat, cu elementele fine ale desenului bine conturate şi fără nicio ancrasare.


O apariţie curioasă: tipurile de clişeu (respectiv planşele diferite) la valoarea de 2 lei nu au fost contemporane (la confecţionare), existând un interval de timp important între momentele realizării lor. Apariţia într-un "set" cu caracteristici care ar sugera că ar face parte din aceeaşi imprimare nu are nici logică şi nici nu se poate explica din punct de vedere tehnologic.


Aceeaşi problemă de la 2 lei se repetă şi la valoarea de 5 lei.


"Bomboana pe colivă" este pusă însă de aşa-zisul eseu al valorii de 6 lei. Clişeul prezintă caracteristica falsului în dauna filateliştilor realizat pentru toate culorile mărcilor de 6 lei şi cunoscut de filateliştii mai specializaţi sub denumirea de "ROSTA" (din cauza punctului alb de sub bucla literei "P", care dă senzaţia unei litere "R").

Despre aceste pseudo eseuri, cunoscutul expert Eduardo Cohen scria (în lucrarea celebră referitoare la eseurile mărcilor româneşti): "Il ne má pas été possible jusqu´à ce jour d´ecarter certains doutes que j´ai sur l´authenticité de ces essais". Alte piese similare, precum şi piese care au cartuşul valorii gol sunt prezentate pe cunoscuta pagină Romaniastamps.com sealizată de Matts Bluckert (vedeţi textul din subsolul paginii, plus alte patru linkuri.
Din aceste ultime tipuri de ala-zise eseuri am avut posibilitatea să studiez mai multe exemplare, cele din imaginea de mai jos (click pentru mărire):


Ele au tiparul mult mai fin şi îngrijit. Problema este însă că au diferenţe (ce-i drept minore) faţă de oricare din clişeele utilizate la valorile definitive, emise, ale uzualelor.
Concluzionând, dacă despre aceste ultime aşa-zise eseuri am deocamdată reţineri în a le încadra în vreo categorie anume, despre eseurile albastre descrise la început, oferite pe eBay, pot afirma că sunt falsuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu