Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 8 ianuarie 2014

Pietraru Adonis, filatelist, Buzău

În imaginile de mai jos (click pentru mărire) sunt două plicuri expediate de către aceeaşi persoană, având amândouă un destinatar comun. Pentru că ambele plicuri vorbesc foarte clar că avem de-a face cu o corespondenţă între filatelişti, iar identitatea expeditorului român este foarte clar arătată, cred că este bine să semnalez piesele în cinstea acestor înaintaşi.


Primul plic a fost expediat în martie 1947, spre Canada. Pe faţa plicului se distinge cât se poate de clar, în antetul pretipărit, textul PIETRARU V. ADONYS (sic!), PHILATELISTE, RUE N. CONSTANTINESCU 100, BUZĂU - ROUMANIE. Francatura este destul de bogată (nu trebuie să uitaţi că în România începuse inflaţia). Pe faţa plicului se vede (destul de şters) ştampila rotundă a vămii canadiene (toate comunicaţiile erau încă supravegheate, chiar dacă ororile războiului încetaseră).


Al doilea plic are acelaşi expeditor şi acelaşi destinatar canadian, fiind trimis în decembrie 1946 (eu îmi notasem iniţial decembrie 1947, dar la acea dată avusese deja loc prima stabilizare, nepotrivindu-se francatura). Filatelistul nostru buzoian a încărcat spatele plicului cu "sigilii" confecţionate de el însuşi, pe care a aplicat propria ştampilă (ba chiar două ştampile, una rotundă şi una ovală) care-i poartă numele. Poate că printre actualii colecţionari se mai află cineva care mai ştie cine a fost filatelistul buzoian Pietraru.

Ceea ce vreau să semnalez (înainte să uit, fir-ar să fie, că am început să sufăr de boala asta) este că pe timpul regatului, colecţionarii noştri se respectau. Am avut ocazia în ultimii ani să întâlnesc piese purtând antete sau ştampile ale unor colecţionari care demonstrează că ştiau să-şi construiască imaginea şi se mândreau cu statutul de filatelist.
Astăzi, atât ţi-ar trebui, să îţi pui pe corespondenţă antetul de filatelist, că te-ai lins pe bot! Mai primeşti plicuri neviolate doar dacă sunt cu facturi ale furnizorilor de utilităţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu