Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 21 mai 2013

Bayér, un negustor gălăţean de mărci cunoscut în epoca sa

Recent am avut o "dispută" amicală cu unul dintre cnoscuţii mei pe marginea unei piese despre care eu afirmasem că are o natură filatelică. Cei care îmi citesc de mai mult timp articolele cred că ştiu care este părerea mea despre piesele de inspiraţie filatelică: sunt frumoase, sunt sublime, dar ca valoare nu se pot ridica la nivelul unor piese circulate natural prin poştă.
Ei bine, există însă şi piese circulate real, realizate de filatelişti sau de negustori. Ele sunt ceva mai rare însă, datorită interesului acordat de colecţionarii care acordă atenţie pieselor legate de istoria filateliei (nu sunt prea mulţi, dar negustoraşii au cam învăţat "trendul" şi nu se sfiesc să încerce câte o speculaţie nevinovată; treaba e că nu întotdeauna socoteala din târg e aceaşi cu cea de acasă, ştiţi cum se spune).

Negustorul gălăţean Bayér a fost contemporan cu Primul Război Mondial. Se pare că activitatea lui a fost une destul de laborioasă, ca şi corespondenţa purtată cu clienţii şi partenerii de schimb. Bayér dispunea de cunoştinţe solide pentru acea dată, dovada constituind-o un mesaj peste care am dat absolut întâmplător, transmis unui colecţionar (sau negustor) din Germania, probabil ca răspuns la un mesaj anterior al acestuia (cel mai probabil legat de unul din preţurile solicitate de gălăţean). Mesajul îl puteţi vedea pe spatele cărţii poştale din imaginile de mai jos (click pentru mărire).


Gălăţeanul nu se sfieşte să garanteze paritatea preţurilor sale cu informaţii care se puteau obţine, printre alţii, şi de la Kosack, fraţii Senf sau Hugo Michel (dacă vă spun ceva aceste nume).
Gălăţeanul a mai lăsat urmaşilor un "semn": conform ştampilei aplicate pe verso, el era la acea dată (1916) membru - adică Mitgl.(ied) - al societăţii germane respective, având numărul carnetului de membru 1381.

Cartea poştală din imagini este una circulată efectiv prin poştă. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre o altă piesă provenită de la acelaşi negustor.

 

Piesa cu mărci Debreţin este o francatură de complezenţă. Interesant este însă antetul de pe clapa plicului, de pe verso: "S. BAYÉR/COMMERCE DE TIMBRES-POSTE/Spécialité: Roumanie, Timbres de guerre./Galatz/Roumanie".

Cele două piese au fost recent vândute pe un portal de licitaţii online cu preţuri nesemnificative.

4 comentarii:

  1. und 100 andere ...
    Chiar nici o sfială!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar o sută de alţi specialişti nu existau, dar expresia denota o siguranţă anume.

      Ștergere
  2. Buna seara !
    A mai aparut una :
    http://www.ebay.com/itm/380646263296?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648
    Filatelica !!
    BR,
    Eugen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E într-adevăr o piesă filatelică. Nu este însă o ofertă "proaspătă", acel vânzător are o mulţime de piese la "BuyItNow" de mult timp, inclusiv pe asta (am mai văzut-o).

      Ștergere