Un vânzător din străinătate a oferit zilele acestea pe eBay câteva piese amuzante, cu menţiunea că sunt falsuri. Eu le-am mai văzut, dar cred că nu toţi cititorii amatori de marcă veche au avut ocazia să le întâlnească.
În afara aşa-ziselor falsuri Moroiu (la care mărcile apar în alte culori decât cele originale sau pe alte culori şi/sau tipuri de hârtii), nişte tipografi din Occident au imprimat (probabil înaintea Primului Război Mondial) şi nişte Capete de bour care nu există şi care nici n-au existat niciodată. Este vorba de valori nominale care nu au existat, imprimate în culori care iarăşi nu s-au folosit niciodată la originale.
Ele arată cam aşa:
Sunt tocmai bune de pus în clasorul cu viniete!...
Am gasit pe o carte postala din 1899 o stampila maghiara cu denumirea MOLDOVA.Este francata cu un timbru de 2 kr.dantelat 11½.Nedumerirea mea este daca aceasta stampilă este autentică sau falsă.
RăspundețiȘtergereFără să o văd, nu pot să spun. Dar mă îndoiesc că ar fi făcut cineva falsuri de ştampile aşa de târzii. Şi nu cred că scrie pe ştampilă "Moldova", poate "Moldau".
ȘtergereCand ma intorc din oras am sa-i fac o poza apoi v-o trimit.
RăspundețiȘtergereAcum v-am trimis poza cu felicitarea.
RăspundețiȘtergereAm răspuns şi pe mail.
ȘtergereEste într-adevăr maghiară (nu ştiu de ce rămăsesem cu impresia că e austriacă), este originală şi aparţine localităţii Moldova Veche, din Caraş-Severin. Nu este o raritate, este relativ comună şi n-avea de ce să se falsifice.