Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 12 mai 2013

Mi-au plăcut la Deider

La licitaţia cu numărul 52 a casei germane Deider (desfăşurată începând cu 26 aprilie a.c.) a fost o ofertă bogată de marcă austriacă veche, multe piese foarte frumoase fiind de interes şi pentru colecţionarii români. Nu am să enumăr toate piesele (au fost câteva zeci bune), ci am să prezint doar câteva care s-au "desprins" din "plutonul" pieselor frumoase (bineînţeles în opinia mea, nu trebuie să fiţi de acord cu mine).


Aceasta este o combinaţie mai puţin obişnuită şi destul de rară. Este un fragment mare de scrisoare purtând o francatură tricoloră cu mărcile de 1, 2 şi 6 kreuzer din prima emisiune austriacă, obliterate cu o ştampilă TEMESVÁR tip E. Detaliile suplimentare pot fi citite direct de pe certificatul semnat de Ferchenbauer.
Această francatură demonstrează că undeva, în intervalul noiembrie 1850 - 1854, la oficiul din Timişoara nu au fost disponibile nici mărcile de 9 kreuzer, nici cele de 3 kreuzer (pentru realizarea francaturii de 3+6 kreuzer).


Ne mutăm din Banat în Bucovina, pentru a admira acest frumos ştraif de patru mărci de 9 kreuzer pe fragment, fiecare marcă purtând câte o amprentă aproape completă a ştampilei liniare cu dată CZERNOWITZ. Nu este deloc o piesă comună, putând face faţă cu cinste oricărui exponat.


Rămânem tot în Bucovina, pentru a admira două "degetare", unul pe o marcă de ziare Merkur (HLIBOKA), iar celălalt pe o marcă de 10 kreuzer din emisiunea 1883 (WASCHKOUTZ). Ştampilele tip "degetar" sunt destul de cătate de către colecţionari atunci când sunt aplicate centrat pe marcă, precum cele din imagine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu