Se dau trei piese, oferite pe eBay în cadrul uui singur lot. De ce au fost ele astfel grupate de către vânzător? Încercaţi să găsiţi singuri un răspuns. Să vedem însă despre ce este vorba.
Prima piesă: o "francatură" formată din mărci ale emisiunii Oradea. Reţeta: se ia un plic, se "tapetează" cu mărci, se aplică pe o parte o ştampilă maghiară nemodificată (LADAMOS, 10 ianuarie 1920), plus o ştampilă (tot maghiară, de această dată cu data "românizată") a oficiului 1 din Sibiu. Este evident că piesa nu a circulat niciodată.
A doua piesă: o francatură "mixtă" formată din mărci ale emisiunii Cluj şi mărci maghiare fără supratipar, "obliterate" în 1940 la Sfântu Gheorghe. Este în mod evident o făcătură, deoarece în septembrie 1940 mărcile Cluj (dar şi celelalte mărci maghiare) erau demult scoase din circulaţie. Până şi moneda maghiară se schimbase, aşa că... piesa e doar un suvenir fără valoare filatelică.
A treia piesă: un plic cu o marcă locală Odorhei de 2 pengö pe 30 fillér, anulată cu o ştampilă bilingvă Odorhei şi "expediată" în localitate. Pe verso nu are niciun fel de altă ştampilă, plicul este imaculat. Cât de sigură este această circulaţie, voi să-mi spuneţi.
Ei bine, lotul conţinând aceste trei piese descrise mai sus a fost vândut cu 203 dolari (după 16 biduri). Am mai spus-o eu, dacă este frumos ambalat şi prins cu o fundiţă colorată, până şi un rahat poţi vinde chilipirgiilor (cer scuze pentru folosirea cuvântului chilipirgii...).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu