Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 28 august 2011

De ce oare îmi pierd eu vremea?

Acest articol este adresat în exclusivitate colecţionarilor!

De când am demarat scrisul pe blog, am tot trăit cu speranţa că fac un lucru bun pentru colecţionari. Se pare că m-am cam înşelat. Că de fapt cei mai mulţi cititori nu sunt colecţionari, ci mai degrabă comercianţi care aleargă după orice informaţie posibilă ca să-şi mai rotunjească puţin bugetul.
Pe blog se simte o lipsă acută de reacţie din partea cititorilor. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă cu grămezile de mailuri pe care le găsesc în căsuţa poştală în fiecare zi. Unul îmi spune ceva, altul îmi spune ce necazuri a avut el cu nu ştiu cine, unul îmi spune pe un ton imperativ că ar trebui să scriu despre cutare subiect, altul mă acuză că nu iau în seamă nu ştiu ce ştampilă ocazională făcută de X sau de Y..., şi tot aşa.

Acest blog nu este extensia niciunui club sau cerc filatelic şi nici anexa Federaţiei Filatelice, după cum nu este nici reprezentantul vreunui comerciant. Este doar blogul unei persoane particulare.

Sunt însă şi câţiva cititori constanţi, care îmi scriu şi îmi cer lămuriri despre lucrul cutare, ori îmi cer părerea despre vreo piesă. Niciodată nu am refuzat pe nimeni cu o vorbă sau o lămurire, când mi s-a cerut. Am făcut acest lucru fără nicio pretenţie, cei care mi-au scris pentru astfel de lucruri pot sta martori.

Lumea asta a noastră, a colecţionarilor este mică, tocmai pentru că suntem puţini. Mulţi dintre cititori n-au habar că s-ar putea să-l cunosc pe cel mai bun prieten al lor, dacă nu chiar pe ei. Îmi ajung la urechi multe lucruri. Unele de bine, lucruri frumoase, cu oameni care se chinuie să facă câte ceva. Altele însă, dacă m-aş apuca să le împărtăşesc tuturor, ar ieşi cu multe scântei. Am încercat întotdeauna să urmez o cale de mijloc. Nu mă iau nici după unul, nici după altul. Fac ce cred eu că e mai bine pentru întreaga comunitate. Foarte sincer spun, cei cărora nu le place, nu prea fac parte din această comunitate.

Ultima trăznaie care mi-a ajuns la urechi este cea făcută de un individ care s-a apucat să copieze articole şi imagini de pe blog, pe care apoi le "trage" la imprimantă şi le vinde! Îi atenţionez şi pe ceilalţi bloggeri să nu păţească la fel! Nu-mi cereţi numele, pentru că nu vreau să-i fac niciun rău, dar este mai mult decât probabil să mă întâlnesc cu el în lunile următoare, ca să avem o discuţie lămuritoare.

Personal sunt convins că aceşti indivizi nu reprezintă nici pasiunea noastră, nici colecţionarii în general. Spre (ne)liniştea unora, voi continua să scriu pe blog, dar după cum doresc eu. Este posibil însă ca de aici înainte unele articole să fie prezentate numai în rezumat şi fără imagini. Cine va dori articolul complet, va trebui să îmi ceară să i-l trimit pe mail. De altfel, voi menţiona acest lucru la fiecare articol, când va fi cazul.

Vă doresc tuturor colecţii cât mai bogate!

24 de comentarii:

  1. Ma bucur ca ti-ai facut blog. imi face placere sa citesc orice articol, chiar daca nu sunt colectionar. cine copiaza imaginile si articolele nu te poate copia si pe tine, multi sunt obisnuiti sa traiasca pe spinarea altora si de asta nu ajungem nicaieri. mult spor in continuare, multa sanatate si rabdare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu fi necajit. Aceasta este realitatea cruda a lumii in care traim. Si eu sunt total mahnit de lipsa de reactie a celorlalti colectionari si cercetatori. Iti tot urmaresc articolele si mai ales comentariile. Comentariile majoritatea laudative dar fara substanta si fara intentia de a completa informatia sau de a aduce imbunatatiri. Regretabil. Scopul acestui blog cred ca era de a deschide calea pentru comunicare, ceea ce si face, dar se pare ca numai intr-un singur sens. Singura ta vina este ca muncesti sa informezi, pe timpul tau si nervii tai. De profitori si vanatori de informatii nu o sa scapam. Atata timp cat informatia e moca, de ce sa nu scoata ceva profit. Eu inca mai sper ca pe acest blog sa apara si comentariii serioase care sa contribuie la o mai buna intelegere a marcii postale romanesti. Iti doresc mult succes pe viitor si promit ca macar eu voi incerca sa devin mai activ cu observatii documentate la articolele tale. Sa nu ma certi, chiar daca marca postala a fost prima iubire, cea de-a doua mi-a intunecat mintile. Timbrul fiscal. De aceea nu am contribuit la comentarii pana acum. Am sa incerc sa rastorn situatia. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt convins că nu-ți pierzi timpul degeaba, chiar dacă sunt câțiva profitori neisprăviți,cu zero cunoștințe,care încearcă să se facă mari „specialiști” prin cunoștințele tale(și prin munca ta)!Știu că nu e ușor să nu-i iei în seamă dar înceracă!Este o muncă foarte importantă munca pe care o faci în timp ce alți cunoscători în materie țin cărțile aperoape de piept să nu vadă nimeni!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu trebui sa fi suparat nu toţi oamenii sunt aşa cum ne-am fi dorit, iar cu copy/past-ul de pe blog priveşte şi tu partea bună a faptelor - cuvântul tău ajunge şi la cei care nu au acces la blog sau nu ştiu de el , in ceia ce priveste numărul colecţionarilor întradevăr sunt foarte puţini şi cred ca aici trebui să facem ceva altfel in căţiva ani ..........

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu cred ca iti pierzi timpul degeaba , insa asa cum ai spus , lumea voastra, a colectionarilor de timbre e mica.....
    Eu vin, ma uit ca melcul la fasole si trec mai departe......decat sa zic prostii, mai bine tac.
    Dar comentez la celelalte subiecte si sunt convinsa ca partea cu timbrele.....e apreciata de cine trebuie...si de cei care se pricep...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei Max , abia acum te-ai lovit de răutatea semenilor ? Aceste lucruri erau de aşteptat pentru că de ce să nu spun , articolele tale sunt foarte bine documentate şi foarte interesante . Nici nu ar trebui să te mire , mai devreme sau mai târziu trebuia să se întâmple. Tu eşti cel ce trebuie să te protejezi pentru că nimeni altul n-o va face .
    Varianta ta este să trimiţi prin mail , dar nu va fi tot aia ? doar că poate vei şti cine cu aproximaţie

    Oricum , sfatul meu este să continui pentru că o faci bine iar pe "ceilalţi" încercă să îi ignori . Nu vei scăpa de ei ... cred .

    RăspundețiȘtergere
  7. Te rog când ai puțină vreme aruncă o privire aici
    http://www.flickr.com/photos/47458815@N00/6089774224/in/photostream
    și spunemi ce crezi.
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  8. Salve Max !
    Sunt un colecţionar amator de timbre ( mai corect spus mărci poştale ) şi urmăresc blogul tău datorită informaţiilor pe care le oferi.
    Scopul meu în acest domeniu este acela de a organiza o expoziţie filatelică dedicată unui mare filatelist din Vatra Dornei , Odo Boehm Gh. Renei , demult plecat din această lume . Am achiziţionat o parte din colecţiile sale de studii , voi achiziţiona în continuare , pentru a le putea populariza în mai multe moduri, mai ales în rândul elevilor.
    Voi încerca prezentarea acestor studii , cu foarte multe scanări ale planşelor de studiu şi prin intermediul unui blog.
    Blogul tău , munca ta desfăşurată aici îmi este de folos şi îţi mulţumesc pentru acest lucru.
    Cu stimă , Andrei Avram , Vatra Dornei
    andreiavram@email.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Se-cret: Eu m-am lovit de multe ori de oameni despre care spui, care ţineau cunoştinţele numai pentru ei... Până la urmă, munca lor a dispărut pur şi simplu, a rămas cu valoare nulă, nu contează, e ca şi cum n-ar fi fost vreodată.
    Îţi mulţumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  10. Romeo: La asta m-am gândit şi eu, puţină propagandă în beneficiul filateliei poate ajută, că acum nu o mai face nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  11. hapi2233: Uite de-asta îmi place să te citesc, pentru că găseşti tu un cuvânt, ceva, ca să mă faci să zâmbesc.
    Mulţumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. SoriN: Îţi mulţumesc frumos. Am eu metode.

    RăspundețiȘtergere
  13. Se-cret: Cenzura este catalogată de către Călin Marinescu în lucrarea sa "Cenzura poştală militară în România, 1940-1946", apărută în 2002, sub numărul de catalog 75.1., cu o cotă de 15 USD.

    RăspundețiȘtergere
  14. Andrei: Boehm Renei a fost un mare filatelist, într-adevăr. Memoria domniei sale merită acest efort, dacă te pot ajuta în vreun fel te rog să-mi spui.

    RăspundețiȘtergere
  15. Îţi sugerez să pui în slide un widget Copyscape. Nu îi blochează pe cei care copiază, dar îi impresionează şi, mai ales, poţi să afli cine sunt şi să semnalezi abuzurile ! Te asigur că funcţionează !

    RăspundețiȘtergere
  16. revenue: Cer scuze, abia acum am observat că intrase la spam comentariul tău.
    Ştiu eu car eera scopul blogului, l-am enunţat de la început. Îţi mulţumesc pentru părere şi pentru susţinere. Din păcate, cunoştinţele mele în domeniul fiscalelor sunt foarte limitate.
    Chiar aşa însă, dacă voi putea să te ajut cu ceva, te rog să-mi spui.

    RăspundețiȘtergere
  17. Zina: Mulţumesc pentru sugestie, codul îl am deja încorporat (chiar dacă nu apare nimic în browser şi pe pagină). Problema nu era cu postarea pe net însă, ci cu "distribuirea" de foi scoase la imprimantă.

    RăspundețiȘtergere
  18. ei, ai editat: Acest articol este adresat în exclusivitate colecţionarilor!
    Dar degeaba!
    Si eu sunt colectionara. Colectionez pantofi si margele si buburuze de prins in urechi si tot felul de chestii pe care n-am sa le port in veci :D
    Asa ca acest articol imi este adresat si mie :D

    RăspundețiȘtergere
  19. hapi2233: Ştiu că eşti colecţionară, că doar am citit! :))
    Dar n-am editat, aşa am publicat de la început articolul. Numai că pe unii din amicii mei trebuie să-i fac atenţi... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Din pacate asta e realitatea, din ce in ce mai putini colectionari si din ce in ce mai multi negustori. Sau cel putin asta vad eu pe la targuri, din toti cei care participa, nu stiu daca sunt mai mult de 5% colectionarii. Restul: negustori.

    RăspundețiȘtergere
  21. Aldor: Asta este. Dar tot răul e şi spre bine atunci, pentru că un eventual catalog specializat va fi îndreptat în acest caz spre obţinerea unui profit consistent pentru editor. Vrei catalog bun? Plăteşti în concordanţă cu conţinutul. Dai 50 de euro pentru un Michel care este în general spre slăbuţ? Atunci dai 200-250 de euro pentru unul mai acătării...

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa raspund scurt: ca sa citim noi!
    Eu trec cam odata pe zi pe aici pentru ca imi face o mare placere sa citesc articolele. Am invatat foarte multe si am citit istorii savuroase despre timbre si istoria lor incat ar fi pacat sa dispara asa o sursa placuta de lectura.
    Mi-ar placea sa comentez mai mult dar din pacate cunostintele mele sunt relativ limitate. Asa incat, scurt si la obiect: sper totusi sa nu va prinda lehamitea. E nevoie de o voce aici, la fel cum e nevoie de kolektor sau dl. Ingineriu... Pacat ca aici se cam termina lista.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mulţumesc frumos, Ionuţ! Pentru asta am decis să scriu pe blog, să împărtăşesc şi altora ce am mai învăţat şi eu. Dar dacă aţi fi în locul meu şi aţi vedea cu ce fel de oameni aveţi de-aface, s-ar putea să păţiţi la fel.

    RăspundețiȘtergere