Acum câteva zile, un colecţionar începător mi-a trimis un mail cerându-mi ajutorul: ce ar trebui să facă un începător care nu deţine încă minimul de cunoştinţe de care are nevoie pentru a se descurca? Cum se poate informa şi unde?
Ei... aceasta este o problemă într-adevăr, deoarece pe nicăieri în internetul românesc nu există niciun fel de îndrumări. Manuale sau "îndrumătoare" nu se mai scriu de mult, iar căutatul direct pe Google (de exemplu) nu oferă potenţialului interesat soluţii acceptabile, "necomerciale".
Nu este primul mail pe care îl primesc (de m-am hotărât să scriu aceste rânduri, în ciuda celor scrise mai sus, cu roşu, sub antet). Mi-au mai scris colecţionari întrebându-mă ce paşi ar trebui să parcurgă pentru a învăţa şi pentru a-şi face o colecţie, dar mi-au scris şi colecţionari care mi s-au plâns că au fost păcăliţi de unele persoane fără prea multe scrupule. Ştiu, trăim în capitalism şi toată lumea aleargă după profit. Se uită însă că, înainte de toate, filatelia are şi un rol educativ, filatelia nu înseamnă numai comerţ. Filatelia presupunea mai demult şi respectarea unor minime principii morale, principii de care s-au descotorosit unii. Începătorii nu pot fi niciodată siguri, atunci când cer un sfat, dacă au nimerit unde trebuie sau dacă se pot aştepta la vreo "chiflă".
Ca să nu o mai lungesc, în opinia mea ar fi recomandată parcurgerea câtorva paşi, pe rând, de către începători. Voi încerca mai jos o enumerare, apelând în acelaşi timp şi la voi, cititorii, pentru a contribui la "planul de bătaie" de mai jos.
1. Indiferent de cât de nerăbdători sunteţi în a vă umple clasoarele la început de drum, NU VĂ GRĂBIŢI! Asiguraţi-vă că sunteţi în posesia unui minim de cunoştinţe şi că stăpâniţi principalii termeni de specialitate.
2. Înainte de a face orice achiziţie, ar trebui să vă gândiţi şi să vă răspundeţi cât mai serios la întrebările următoare: Ce am de gând să fac? La ce nivel aş vrea să îmi desfăşor activitatea? Ce buget am lunar la dispoziţie pentru achiziţii? Ce aş dori să colecţionez?
3. Achiziţionaţi-vă un catalog general al mărcilor poştale, unul dintre cele comercializate de casele Michel (Germania), SCOTT (SUA) sau Stanley Gibbons (Marea Britanie). Vedeţi că un set "la zi" de astfel de cataloage este destul de scump. Volumele se comercializează şi separat, puteţi să vă achiziţionaţi numai unul-două volume. Primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi după ce aţi intrat în posesia unui catalog este SĂ CITIŢI PARTEA INTRODUCTIVĂ ŞI GLOSARUL DE TERMENI PÂNĂ SUNTEŢI CONVINŞI CĂ AŢI ÎNŢELES. Apoi răsfoiţi cu atenţie restul catalogului şi gândiţi-vă ce v-ar plăcea să colecţionaţi din ceea ce vedeţi în catalog. Recomandarea mea este să începeţi să colecţionaţi timbre dintr-o singură ţară, dintr-o perioadă limitată (de exemplu: perioada 1960-2000, ori perioada 1900-1945 etc.). Ar fi de preferat să începeţi cu mărcile româneşti, deoarece pot fi procurate mult mai uşor decât cele străine.
4. Studiaţi metodic nivelul cotelor acordate de catalogul pe care l-aţi procurat, pentru timbrele pe care le-aţi dori să le aveţi. Concomitent, învăţaţi să urmăriţi licitaţiile de pe portalurile de licitaţii online de timbre (eBay, Delcampe) şi să identificaţi LA CE PREŢURI SUNT VÂNDUTE TIMBRELE, apoi faceţi comparaţie cu cotele din catalog. Veţi vedea că întotdeauna preţurile reale medii de achiziţie SUNT MULT MAI MICI decât cotele din catalog. Puteţi, de asemenea, descărca de pe acest blog broşura gratuită referitoare la preţurile timbrelor (dacă citiţi de pe telefonul mobil comutaţi vizionarea ca pagină web şi căutaţi iconiţa lucrării sus, în partea dreaptă a ecranului).
5. Începeţi să frecventaţi cluburile filatelice şi târgurile de antichităţi (unde, de regulă, puteţi găsi şi timbre). Nu vă repeziţi la achiziţii cu această ocazie şi nici nu daţi curs din prima ofertelor care vi s-ar părea avantajoase pentru că s-ar putea să vă păcăliţi. Întrebaţi care sunt preţurile pentru diverse timbre şi comparaţile cu cele pomenite la punctul 4 de mai sus.
6. Odată ce v-aţi făcut idee despre preţurile tranzacţionate pe piaţă, gândiţi-vă din nou la ce v-aţi putea propune practicând filatelia: rămâne o activitate de destindere pentru petrecerea plăcută a timpului liber, ori vă propuneţi să mergeţi la un nivel mai înalt şi să participaţi la expoziţii. Dacă aveţi ocazia, vizitaţi orice expoziţie filatelică de care aflaţi. Dacă sunteţi bucureştean, la sediul filateliştilor de pe Calea Dorobanţi se găseşte o expoziţie permanentă pe care o puteţi vizita - s-ar putea să plătiţi un bilet de intrare, dar există acolo persoane cărora le puteţi cere explicaţii despre piesele expuse.
7. Dacă vă plac mărcile mai vechi, aveţi grijă că la majoritatea există falsuri care circulă pe piaţa filatelică. Unele sunt identificate ca falsuri, altele nu. DACĂ NU AŢI APUCAT SĂ LE ÎNVĂŢAŢI, NU ACHIZIŢIONAŢI MĂRCI MAI VECHI ŞI MAI SCUMPE! Limitaţi-vă la mărcile mai ieftine şi, concomitent, documentaţi-vă asupra caracteristicilor mărcilor vechi pe care v-ar plăcea să le aveţi în colecţie. Dacă urmăriţi licitaţiile online NU VĂ ARUNCAŢI LA CEEA CE CREDEŢI CĂ ESTE UN CHILIPIR PÂNĂ NU SUNTEŢI SIGUR CĂ ŞTIŢI CE FACEŢI! Aproape întotdeauna ofertele cu preţuri foarte mici pot ascunde probleme şi situaţiile în care aţi putea să vă recuperaţi banii sunt relativ rare şi dificile.
8. Căutaţi pe internet blogurile care se referă la filatelie, citiţi-le şi urmăriţi linkurile recomandate de către fiecare blog/pagină, puteţi ajunge pe alte bloguri, pagini sau portaluri de unde puteţi afla informaţii noi. Dacă aveţi cont pe Facebook, căutaţi grupurile colecţionarilor. În cadrul acestor grupuri se schimbă informaţii şi opinii şi se poate solicita ajutor atunci când nu ştiţi unde vă puteţi documenta asupra unei probleme.
9. Informaţi-vă despre revistele periodice care se ocupă de filatelie, cine le publică şi unde se găsesc. Vă puteţi abona la ele pentru a afla informaţii noi. Abonaţi-vă la buletinele informative care se distribuie pe internet (despre ele puteţi afla ori de pe bloguri, ori din grupurile specializate de pe Facebook). Urmăriţi secţiunea de literatură şi accesorii de pe eBay, puteţi afla ce există şi la ce preţuri se pot achiziţiona unele lucrări sau cataloage, dar şi accesorii.
10. Dacă aţi parcurs unul sau mai mulţi paşi din cei enumeraţi mai sus, ori dacă numai aţi citit şi aţi ajuns până aici, opriţi-vă şi faceţi un exerciţiu de respiraţie.
Filatelia la nivel mai avansat decât cel începător necesită timp, bani şi (în raport de obiectivul propus) multă muncă şi mult studiu, uneori chiar unele sacrificii. Dacă nu sunteţi dispus la aşa ceva, vă recomand să rămâneţi la un nivel mai lejer.
Dacă pasiunea vă îndeamnă să continuaţi, vă urez spor la treabă şi vă sfătuiesc să cereţi ajutorul atunci când aveţi probleme. Încercaţi să învăţaţi să lucraţi cu oamenii, feriţi-vă de cei fără caracter şi apropiaţă-vă de cei care vă ajută fără să urmărească un scop material.
Dacă sunt colegi care doresc să mă completeze, îi invit să comenteze.
Multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereIntrebare: de unde au unele site-uri, gen "filatelistul.ro", presupun ca sunt si altele, atat de multe timbre pe stoc, inclusiv timbre foarte vechi? Nu poate fi vorba de vreun colectionar. Le cumpara de la colectionari si le revand?
Nu ma refer la site-uri de licitatii, okazii, olx, etc
Cu timpul, orice colecţionar realizează mici stocuri din multe timbre (poate fi asemuită cu o boală, unii nu se pot opri din cumpărat). :D
ȘtergereDupă un timp, ceea ce nu le mai trebuie pentru propria colecţie încearcă să schimbe sau să comercializeze.
Referitor la magazinele online de genul celui menţionat de dvs.: în România există reglementări precise privind comerţul online. Dacă pe un site nu sunt afişate clar numele firmei care îl operează (sau al persoanei autorizate) şi numărul de înregistrare în Registrul Comerţului, împreună cu celelalte date de identificare (localizarea sediului social, codul de înregistrare fiscală), vă sfătuiesc să le ocoliţi.
De un an si câteva luni bune,astept cu nerãbdare si vã citesc cu interes postãrile,sprerând cã într-o bunã zi,cineva mult mai curajos decât mine,o sã ignore cele scrise cu rosu sub antet,o sã vã punã intrebarea aceasta si o sa vã si convingã sã îi raspundeti. Vã multumesc din suflet,pentru cã v-ati fãcut timp sã scrieti postarea aceasta!!!
RăspundețiȘtergereSunt sigur cã foarte multi dintre cititorii dumneavoastrã,sunt colectionari începãtori,ca si mine dealtfel ,departe de România,si fãrã de ajutorul unui filatelist cu experientã,care sã le îndrume pasii. Vã multumesc cã existati,si cã faceti ceea ce faceti pentru noi!!!!
Cu multã stimã,Victor
Mulţumesc frumos!
ȘtergereSi eu sunt incepator, va citesc regulat blogul din pacate nu va pot aduga pe Facebook si nici macar optiunea de follow nu o aveti sa vad cand scrieti ceva, nu de alta dar stiu de la multi ca sunteti ``doxa`` cel putin pe partea de clasice si nu faceti samsarie cu timbre. Am cumparat de la un unchi cateva sute de serii comuniste fara prea mare valoare si de atunci tot cumpar, cum ati scris dvs. unii nu se pot opri din cumparat, cam asa ceva sunt eu. Referitor la Facebook, nu as recomanda incepatorilor sa cumpere de pe acolo, nici chiar de la marii colectionari ai Bucurestiului...eu am cumparat serii si au ajuns timbre patate, spalate etc. Simt ca toti incearca sa te fure. p.s. toti incepatorii ar trebui sa cumpere timbre pozate fata verso
RăspundețiȘtergereOrice om serios descrie calitatea mărcilor pe care le oferă. Dacă nu o face, atunci ar trebui să apară imediat semnul de întrebare.
ȘtergereEste bine să cereţi înainte explicaţii, lămuriri, ba chiar să cereţi fotografii cu verso-ul mărcilor. Şi puneţi condiţii: nu sunt bune - le iei înapoi, stimabile!
Accesul la postările mele de pe Facebook este restricţionat pentru că toţi au impresia că singura mea menire este să îi consiliez pe alţii, iar unele persoane tind să devină nu deranjante, ci chiar obraznice uneori.
Aveti totala dreptate...dar un incepator nu stie ce inseamna spatele unei marci, cum nici eu nu stiam de aici si sfatul dvs. citeste inainte sa cumperi.
ȘtergereIn legatura cu Facebookul stiu ca e restrictionat ca v-am urmarit si va cred ca oamenii sunt obraznici (totusi puteti face o exceptie la mine, promit ca o stau doar sa ma informez :D cu promisiunea de a da o bere la prima venire in Bucuresti) . La mine sunt deranjati ca le cer o poza spate la o serie de peste 50 de lei...
Inca o sugestie, nu vreau sa fiu obraznic stiu ca faceti munca patriotica dar cred ca ar ajuta multa lume daca ati reusi sa faceti un articola mai mare (o brosura poate) ceva despre falsuri la timbrele clasice, mai ales ca sunteti expert (caisori, carol, ingeri, efigii etc). Eu de exemplu sunt fascinat de ele dar imi e frica sa cumpar pentru ca nu ma pricep si sunt destul de piperate la pret. E doar o sugestie...
Inca odata vreau sa va multumesc pentru toate informatiile care le impartasiti cu noi. Sporuri si succese nebanuite