Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 4 iulie 2014

Software: RawTherapee Portable

Ce poate fi mai plăcut (atunci când te ocupi cu grafica şi cu imaginile digitale) şi dai peste o bucăţică de software care se ia la trântă cu produsele mastodonţilor din domeniu, şi mai este şi Open Source (GPL) pe deasupra?

Vă povesteam eu mai demult că sunt un adept al programelor portabile, pe care le utilizez destul de mult pentru sarcinile curente (în special utilitarele), pentru că nu-ţi încarcă regiştrii windozului cu toto felul de chei care mai de care mai aiurite şi pentru că se pot testa doar după o simplă expandare oriunde are chef utilizatorul.
Urmărind apariţiile noi şi versiunile updatate ale progrămelelor mele preferate, am aflat şi de RawTherapee, un soft care este capabil, în mâinile unui utilizator care ştie ce vrea, să se ia la trântă cu celebrul Lightroom al nu mai puţinei celebre companii Adobe. Şi asta fără bani! (Click pe imagine pentru mărire).


Programul se poate descărca gratuit de pe portalul cu minuni portabile (este vorba de PortableApps).


Tot aici puteţi afla mai multe amănunte despre această bijuterie software.

Ce m-a încântat pe mine la acest program sunt posibilităţile foarte facile de "aranjat" o imagine, care includ:
- modificarea expunerii;
- aranjarea umbrelor şi a zonelor luminoase (shadows/highlights);
- tone mapping, vignette filter, graduated filter;
- modificarea canalelor LAB (luminozitate, contrast, cromatică);
- setarea gamutului de culoare (CIE 2002);
- aplicarea unei game suficiente de filtre specifice (sharpening, edges, microcontrast, noise reduction, defringe, contrast by detail levels);
- ajustarea culorilor (white balance, vibrance, channel mixer, black-and-white, HSV equalizer, RGB curves, color management);
- posibilitatea efectuării operaţiunilor de bază (îndreptarea, rotirea şi decuparea unei fotografii);
- deschiderea şi manipularea formatelor RAW (în manual sunt enumerate tipurile de camere digitale suportate, sunt destule).

Programul poate de asemenea crea o "coadă de procesare" pentru efectuarea operaţiilor repetitive asupra unui folder întreg de fotografii.

Nu mai pomenesc de browserul de fişiere şi de capacitatea de catalogare/marcare a fişierelor din biblioteca digitală, la fel cum se face şi în Lightroom sau în Adobe Bridge (pentru utilizatorii Creative Suite). Şi nu mai povestesc despre capacitatea de citire a informaţiilor meta (puteţi vedea un exemplu în captura de ecran de mai sus).

Programul vine şi cu un set bogat de preferinţe uşor de setat de către cel obişnuit să lucreze cu imagiinle digitale (click pe captură pentru mărire).


Programul funcţionează pe orice versiune de Windows, de la XP (inlusiv) în sus.
Sper că vă este utilă această semnalare.

2 comentarii: