Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 14 iulie 2014

Penultima zi de circulaţie

Zilele trecute a fost vândut pe un portal de licitaţii online un unicat obliterat al mărcii de 50 bani Carol cu barbă, impresiunea defectuoasă, care prezintă o anumită particularitate.


Aceasta este piesa cu pricina. Este o marcă utilizată doar pentru o scurtă perioadă, adică numai  timp de circa două luni şi zece zile. Mai precis, de pe 20 iulie, până pe 30 septembrie, zi în care toate "litografiatele" au fost retrase din circulaţie, fiind înlocuite, a doua zi (pe 1 octombrie) de mărcile emisiunii "Paris".
Piesa de faţă, în ciuda ştampilei cu legenda (aproape) ilizibilă (se ghiceşte ca localitate Bucureşti), are data perfect citibilă: 29 SEP(TEMBRIE 18)72. Adică penultima zi de circulaţie. Pentru o colecţie specializată, această piesă poate fi de un real interes.
Marca a fost vândută cu exact 100 dolari.

Pentru cei care nu ştiu, la data respectivă în Regat se utiliza vechiul calendar (Iulian). Pentru corespondenţele externe, uneori se pot întâlni "decalaje" care trezesc suspiciuni amatorilor de istorie poştală, deoarece în unele ţări se utiliza deja noul calendar (Gregorian), decalat în acea perioadă cu 13 zile.
În România, trecerea la Calendarul Gregorian s-a făcut în întreaga administraţie (inclusiv în cea poştală) în aprilie 1919, când ziua de 1 a devenit 14.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu