Nu de puţine ori se întâmplă ca emisiunile mai rare să se întâlnească falsificate ori integral, ori parţial atât prin colecţii, cât şi în cadrul licitaţiilor online.
Una dintre emisiunile falsificate mai mult este şi cea cunoscută şi sub numele de "Efigii", pusă în circulaţie în 1903 (cu o întârziere de vreo trei ani faţă de data stabilită iniţial) pentru a se marca darea în folosinţă a noului local al Poştei, o clădire emblematică a Capitalei (actualul sediu al Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, de pe Calea Victoriei, vizavi de CEC-ul mare).
Realizarea falsurilor nu a fost prea reuşită, aceasta şi datorită condiţiilor deosebite de imprimare, executată în Franţa (în gravură, sau taille-douce, cum i se mai spune). Falsurile au fost realizate datorită rarităţii valorilor mari ale emisiunii (la data punerii în circulaţie, cererea din partea colecţionarilor a depăşit net tirajul de 25.000 de serii puse în vânzare, chiar dacă nominalul era unul înrobitor pentru acea dată).
Falsurile nu se întâlnesc prea rar. Cel puţin pentru valoarea mare (5 lei, "cheia" emisiunii) apreciez că în prezent pe piaţa filatelică circulă mai multe falsuri decât originale.
Cu vreo patru sau cinci săptămâni în urmă, s-a întâmplat ca pe eBay să fie oferite două loturi, serii obliterate. La data respectivă, văzându-le, mi-a venit ideea unui exerciţiu practic deoarece se pretează la aşa ceva. Iar astăzi, pentru că am avut ceva timp la dispoziţie, am prelucrat imaginile pentru a vi le prezenta. Întrebarea exerciţiului: care mărci sunt falsificate şi prin ce se recunosc ele?
Subiectul a mai fost abordat în articolele mai vechi de mai multe ori. Cine a fost un cititor constant nu ar trebui să aibă vreo problemă în recunoaşterea falsurilor.
Să vedem şi loturile. Pentru a vă veni în ajutor, am prelucrat separat imaginea fiecărei mărci.
Lotul nr. 1
Lotul nr. 2
Cine doreşte să împărtăşească din observaţiile sale şi celorlalţi cititori poate utiliza cu încredere formularul de comentarii de mai jos.
Succes!
Buna seara,
RăspundețiȘtergereParerea mea este urmatoarea :
Lotul nr.1 are urmatoarele valori originale : 15 Bani, 25 Bani, 40 Bani, 1 Leu ( se recunosc dupa culoarea gumei si microsemnul de sub litera R din Romania);
Lotul nr.2 are urmatoarele valori originale : 15 Bani, 50 Bani si 1 Leu.
Valorile false se recunosc dupa caricatura de efigie, lipsa microsemnului de sub litera R, hasurarile neuniforme de deasupra inscriptiei Romania si cele de deasupra valorii.
Sunt întru totul de acord cu Alex Popa.
RăspundețiȘtergereAm zabovit un pic mai mult doar la cel de 5 Lei obliterat.
Ambele mărci de 5 lei sunt falsificate. La cel ştampilat, şi ştampila este falsă. Se pot recunoaşte cel mai uşor din cauza dantelurii în linie, cu colţurile inegale. Apoi se vede "de la o poştă" că nu sunt gravate.
Ștergere