Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 10 decembrie 2013

Un supratipar dubios, în opinia mea

Zilele trecute, în oferta unui colecţionar cunoscut de peste hotare postată pe un portal online a figurat o marcă uzuală "Mihai copil" cu supratipar dublu "8 IUNIE 1930". Aceasta:


Este vorba de marca de 30 bani. Piesa poate părea spectaculoasă la prima vedere. Numai că supratiparul prezintă mai multe inconsistenţe şi nu prea seamănă cu cel original.


Aşa arată mărit. Îl puteţi examina în voie.
Despre acest supratipar eu am mai scris, dând chiar destule exemple, plus măsurători care pot fi utile colecţionarilor, precum şi cercetătorilor (le puteţi găsi aici şi aici).Comparând supratiparele, cred că veţi ajunge la aceeaşi concluzie cu ceea ce am afirmat eu mai sus.
În plus, mai este o problemă (pe care am menţionat-o de mai multe ori în articole mai vechi): toate exemplarele verificate, purtând supratipare duble sau răsturnate pe mărci "Mihai copil" s-au dovedit, fără excepţie, piese falsificate.
Eu nu susţin că astfel de varietăţi nu există, ci afirm doar că nu am întâlnit piese originale. Singurele varietăţi întâlnite la supratiparele 8 IUNIE 1930 pe mărci "Mihai copil" şi care s-au dovedit originale sunt supratiparele deplasate (care "încalecă" două mărci) sau supratiparele oblice (având o înclinare mică, până în 5 grade).
Piesa de mai sus a fost oferită la un preţ de 45 dolari. Cred că vânzătorul a considerat-o o piesă originală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu