Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 29 februarie 2012

O scrisoare vândută la un preţ bun

Pe la începutul lunii s-a oferit pe eBay o scrisoare francată cu o marcă de 40 parale din emisiunea a doua Cap de bour (click pe imagini pentru mărire).


Scrisoarea a fost expediată de la Fălticeni la Iaşi. Marca a fost obliterată cu ştampila tip Franco, iar pe scrisoare s-au mai aplicat, pe faţă, două ştampile Moldova 8/7 (1860, se pare). Pe verso, se vede ştampila de primire, Jassy Moldova 10/7, aplicată cu tuş albastru-violet. Scrisoarea este semnată pe faţă de Zoscsak, iar pe spate de Onig Tulbendjan.
Partea frumoasă apare la marcă: tiparul pare a fi dublat, după cum îmi spunea colegul care mi-a semnalat piesa. Numai că în cazul de faţă nu avem de-a face cu un tipar dublu, ci doar cu o aplicare neglijentă a clişeului pe hârtie.
Scrisoarea, urmărită de mai mulţi colecţionari interesaţi, a obţinut un preţ final destul de bun: 642 dolari, după 27 biduri.

28 de comentarii:

  1. Mi se pare foarte interesant scrisul. De fapt. îmi place.
    Se mai poate învăţa undeva acest stil de scriere?

    Am citit articolul tău despre curvia de pe blogosferă. Mi s-a părut foarte dur. Mai mult nu comntez, doar îţi amintesc că eu la Carmen te-am întâlnit.
    Şi voi continua să-ţi citesc, atât cât înţeleg eu, articolle. Sigur, întrebările şi comentariile mele vor fi de analfabet (în ale filateliei), dar sper să nu te superi.
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe 16 februarie am postat un articol despre caligrafie. Se poate învăţa şi astăzi aşa ceva (mi se pare că există nişte cursuri de design).

      La Carmen am cunoscut şi eu multe persoane cu bun simţ, dar - din păcate - am constatat că mai există şi o altă categorie, care e interesată de altele, nu de cunoaştere şi dialog. Nici eu nu mai vreau să comentez.

      Şi eu voi continua să îţi citesc postările, mie "gândurile" aşternute de tine pe foaia de hârtie virtuală îmi fac mult bine.

      Ștergere
    2. Mulţumesc. Voi căuta articolul.
      Iertare!
      Weekend plăcut!

      Ai dreptate, citind cometariile de mai jos ... m-am bucurat, mi-au mângâiat sufletul. Toate de bun simţ. Ai ales bine!

      Ștergere
    3. Şi eu îţi cer iertare şi îţi mulţumesc, Anastasia.

      Ștergere
  2. Foarte interesantă "umbra" tiparului. Margini mari, tăiată corect. Şi mai are şi cel puţin 3 autentificări, două pe faţă, una pe spate. Dacă mai avea şi sigiliul ... Prea multe vreau. Aşa e cu vulpea la struguri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu visez de multe ori la piesa ideală, dar la emisiunile vechi nu prea există. Dar în asta constă frumuseţea lor, până la urmă.

      Ștergere
  3. Parcurgând în grabă titlul postării şi având în subconştient "Anul Caragiale", mi-a ..."ieşit" :
    "O scrisoare pierdută" la un preţ bun...
    Oare să aibă vreun dram de ... adevăr ? :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cine şi cum priveşte problema... :)))
      Limba română este interesantă prin subînţelesurile care pot fi atribuite multor cuvinte.

      Ștergere
    2. Bine-ai revenit la preocuparile tale, Max! Pe mine ma bucura cand vad oameni pasionati facand cea ce stiu sa faca. Mai multe nu spun, pentru ca nu ma pricep si risc sa spun prostii :D
      Sa-ti fie ziua faina!

      Ștergere
  4. Se pare ca, pe atunci, timbrele erau aplicate de catre oficianti...Acum, le lipim noi; de obicei cu grija...; uneori si cu sentimente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, de regulă oficianţii le aplicau.
      Acum... au început să nu se prea mai folosească.

      Ștergere
  5. Pe atunci se numea Folticeni, un derivat de la fostul proprietar al pământurilor de acolo, boierul Foltic!
    De-acolo, cu rădăcini dinspre Humuleşti (tata) şi Mălini (mama) sunt şi eu ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este. Nu am mai scris în text pentru că cei interesaţi cunosc deja: numele oraşului de pe ştampilele vremii era "Foltitscheni" (era de inspiraţie austriacă, după naţionalitatea gravorului mi se pare).
      Ne poartă valurile vieţii pe unde nici nu credem că ajungem...

      Ștergere
  6. Salut Max !

    Pe lângă descrierea „tehnică” pe care nu o comentez pentru că sunt novice în domeniu , pe mine nu mă miră preţul , ştii de ce ? De-a lungul istoriei orice greşeală care la timpul ei a scăzut considerabil valoarea obiectului în sine , odată cu trecerea timpului tocmai asta a dat valoare şi cu cât motivul greşelii lasă loc mai multor ipoteze cu atât valoarea creşte şi cu cât ipotezele sunt mai fanteziste cu atât valoarea creşte , regulă aplicabilă în majoritatea domeniilor .
    Ca şi pe Anastasia şi pe mine m-a inpresionat genul acela de scris (nu ştiu dacă are o denumire) şi nu acum , dintotdeauna . Dacă acum scrisul este o modalitate de exprimare înainte vreme era o artă , precum o semnătură .

    Zi faină !

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună Max!
    Mulțumesc pentru informați!
    O zi frumoasă și o primăvără senină
    și plină de bucuri îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Falticeni, la o distanta apropiata de Vatra Dornei. Foarte frumoasa piesa. Mi-a placut prezentarea, detaliata, scurta si la subiect. O seara placuta, Max!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salve Max !
    Da, perioada clasică. N-am văzut niciodată LIVE nici un Cap de Bour emisiunea a doua. Despre prima emisiune nici nu deschidem vorba.

    Vezi tu Max la această postare ne spui şi despre preţul final de achuziţie. Probabil de aceea mulţi îţi cer să faci evaluarea unor piese.

    Aplicarea greşită a clişeului merită analizată.Dublarea tiparului este evidentă pe SCRISOREI şi pe 40 PAR inferior. Deci ne putem întreba în ce mod a fost mişcată hârtia în timpul imprimării ca să rezulte aparentul tipar dublu.De aceea cred că era necesară o foarte scurtă menţionare a modului de fabricare a acestor mărci.

    Hârtia mărcii este albă ? Ce fel de albastru are marca?

    Mai am o întrebare chiar dacă ştiu că perioada Republicii nu vă atrage. Am găsit un studiu extrem de minuţios asupra Mărcilor uzuale din 1960 (aşa sunt trecute în CMPR 74). Studiul are şi baza : peste 40.000 (patru zeci de mii) de mărci circulate din toate valorile seriei. Îmi dau seama că a fost vorba de o muncă titanică şi de aceea vreau să o vadă mai multă lume.De asemenea sunt câteva sute de piese circulate cu aceste mărci şi peste 1500 fragmente de plic. Vă rog mult faceţi o estimare asupra preţului unui astfel de studiu deoarece aş vrea să-l achiziţionez.

    Vă mulţumesc !
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  11. Modul de fabricare a mărcilor din primele două emisiuni Cap de bour şi a primei emisiuni (1862) Principatele Unite este similar şi (pentru că tot ai pomenit de catalogul din 1974) a fost deja descris pe larg în mai multe rânduri şi în mai multe locuri.

    La uzualele din 1960 există câteva varietăţi tipice de tipar mai rare (cunoscute şi semnalate în literatură), precum şi o varietate interesantă a combinaţiilor dantelură - filigran (există danteluri în linie şi în pieptene, fiecare putând exista (teoretic) cu filigranul RPR în opt poziţii. Apoi, din aceleaşi uzuale, mai târziu (inclusiv până prin anii '80), toate valorile au fost retipărite, dar obliterate în masă de complezenţă (sau preobliterate). Încă nu se ştie sigur câţi cilindri diferiţi au fost utilizaţi la retipăriri. Nu s-au identificat încă diferenţele de desen la clişee la retipăriri (reimpresiuni, de fapt) faţă de tirajele iniţiale. Nici măcar la tirajele iniţiale nu s-au studiat într-un mod exhaustiv cilindrii de tipar.
    Chiar dacă este mai nouă, emisiunea este destul de complexă. Nu aş putea să-ţi spun cam cât ar merita aşa ceva (cred că nimeni n-ar putea să-ţi spună) fără mai multe amănunte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut Max !
    Da , ştiu că aţi publicat respectivele informaţii.( Am literatură filatelică legată de subiect).Mă gândeam doar la o propoziţie în acest sens pentru cititorii actualei postări.

    Ce fel de amănunte ar trebui să mai ofer legat de Uzuale 1960 ? Vânzătorul nu ar avea nu ştiu ce pretenţii (este vorba de un moştenitor total necunoscător în ale filateliei).El spune :fă-mi o ofertă, dar nu ştiu ce ofertă să fac deşi apreciez mult cantitatea de muncă depusă , ştiind şi faptul că cercetarea respectivă s-a intins de-a lungul a mai multor ani ,ani necesari pentru strângerea materialului de studiu.I-am şi exprimat respectivele aprecieri cu multă admiraţie. Mă gândesc că aţi mai întâlnit asemenea situaţii şi de aceea vă cer sfatul.Vă rog foarte mult.

    (mai fac o paranteză , necesară pentru a-mi explica insistenţa : într-un anticariat bucureştean l-am întrebat pe anticar dacă are cărţi şi reviste filatelice şi dacă oferă cineva spre vănzare timbre acolo.Când a auzit de timbre s-a inflamat ,inexplicabil pentru mine,spunându-mi că el nu-şi face de lucru cu aşa ceva deoarece mai mari excroci ca filateliştii el nu a intâlnit.Şi cu asta a închis rapid subiectul , uitându-se şi bănuitor la mine. De asta caut o evaluare cât de cât , pentru a nu-mi crea în mine însumi umbre în legătură cu achiziţia pe care vreau să o fac)
    Toate cele bune !
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La uzualele din 1960 preţurile sunt absolut modeste pentru orice valoare obliterată. Poate că cel mai nimerit mod de a face o evaluare este să calculezi o valoare bazată pe un preţ per bucată. La asta, ai mia putea, poate, adăuga ceva pentru munca depusă. În mod cert, nu ştiu dacă ar exista cineva interesat de un astfel de studiu (poate excluzându-te pe tine... :D)

      Anticari de acest fel am întâlnit şi eu de câteva ori. Cred că sunt oameni care au vrut să abordeze domeniul, dar nu au avut cunoştinţele necesare. Îţi dai seama că atunci când s-au întâlnit cu un colecţionar ceva mai citit, au luat ţeapă rapid. Comerţul cu mărci se deosebeşte foarte mult de cel cu cărţi şi alte obiecte de anticariat, baza de calcul pentru preţuri este mult mai solidă la mărci, nu merge ca la cărţi, să faci evaluări "din ochi" sau după propria apreciere.

      Ștergere
  13. Salve Max !

    Da, nu prea ar mai fi nimeni interesat prea mult de un astfel de studiu. Dar cred că bine prezentat este un exemplu despre ce înseamnă pasiunea filatelică şi ce înseamnă studiul în filatelie.
    Pe de altă parte trecutul filatelic , intervalul filatelic ,este mărginit inferior pe când margine superioară s-ar putea să nu existe. Adică emisiunile contemporane şi viitoare nu vor da posibilitatea dezvoltării de studii datorită perfecţionării mijloacelor de multiplicare.
    Pe de altă parte s-ar putea ca urmaşii urmaşilor mei să-mi mulţumească post-mortem pentru achiziţia făcută acum.Ha ,ha,ha , peste vreo 300 de ani !
    Max , mulţumesc pentru dialog !

    RăspundețiȘtergere
  14. Cine nu a auzit despre faimosul cap de bour, chiar și o total necunoscatoare in ale filateliei, ca mine. Totusi, ma asteptam sa aiba un pret mult mai mare. Sau fac o confuzie ?
    Mi-ar plăcea, la prezentarea acestor comori filatelice, sa aflu si continutul scrisorilor ! Sunt atat de vechi, incat nu cred ca ar mai fi o indiscretie ! :) Ar fi foarte interesant sa stim ce si, mai ales, cum isi scriau oamenii de demult...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Această marcă este cea mai comună din a doua emisiune Cap de bour. Mărcile primei emisiuni sunt mult mai rare şi mult mai scumpe, aşa că ştiai bine ce ştiai.

      Ștergere
  15. Interesant:) cred ca e un pret bun:D:) seara faina sa ai:D:)

    RăspundețiȘtergere