Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 3 ianuarie 2011

Domenii de interes (IV)

Două subiecte mi-am propus să abordez, în afara celor menţionate deja în postările anterioare.

Un subiect fără de care filatelia din zilele noastre nu (prea) mai poate exista: calculatoarele şi internetul. Problema este simplă (în principiu). Fără internet, posibilităţile de comunicare, de informare, eventual de achiziţie şi/sau de vânzare sunt drastic limitate la şedinţele de schimb ale cluburilor şi cercurilor, sau la târgurile de profil. Sau la întâlnirile ocazionale, după o lungă "vânătoare" a anunţurilor de mică publicitate din publicaţii sau periodice.

Ca să poţi naviga pe internet, probabil că ai nevoie şi de un calculator (ce deducţie de fier!...), fie el un desktop, un laptop, un notebook sau un smartphone (ce tehnic sunt!). Un astfel de instrument rulează programe, instalate pe un anumit sistem de operare (staţi aşa, nu fugiţi că n-am terminat).

Alte câteva "deducţii":
• colecţie = evidenţă = bază de date;
• evaluare = calcule = foaie de calcul tabelară;
• fotografii digitale = scanare = program de prelucrare a imaginilor tip bitmap;
• desenare = curbe Bézier = program de creare/editare a imaginilor tip vector;
• arhivă = bancă de imagini = cameră foto/video = program de gestionare a imaginilor/clipurilor video;
• alcătuirea unui exponat = realizarea foilor de expunere = program pentru realizarea unui layout;
• expertiză = microscop digital = program specializat;
• etc... etc... (hai că nu vi le spun pe toate, c-apoi vă dispare motivaţia!)

Deci problema este simplă (tot în principiu). Pentru cele mai întâlnite situaţii am să încerc să prezint aşa-numitele "tips and tricks", mai cu seamă pentru software open source sau freeware (nu de alta, nu fac publicitate), care se poate descărca liber (voi indica şi link-urile, unde cred că este necesar). Sau pentru banalul Microsoft Office (ştiu că nu v-aţi pensionat cu toţii, mai lucraţi şi pe "la stat" şi aveţi minunea asta pe calculatoarele de la birou).

Eu, de pildă, folosesc cu succes (părerea mea, iar sunt modest) alte două tipuri de software: un program de mind-mapping (că m-ajută să nu bat câmpii) şi un program de fişe electronice (ceva cam cum sunt fişierele pe la biblioteci; când îmi amintesc ceva - se mai întâmplă - scriu repede în fişa respectivă, să nu uit - şi asta se mai întâmplă). Sau un program de notiţe păstrate sub formă de arbore (veţi vedea ce-i şi acesta, când îi vine rândul). Dar vorba lungă...

Subiectul numărul doi din prezenta postare (cred că şi ultimul din acest ciclu): discipline colaterale, fără de care un filatelist cu pretenţii ar face bine să... nu aibă pretenţii. Istorie, geografie, economie generală, finanţe-bănci, statistică, capitolul acela drăguţ despre probabilităţi din matematicile... (da, ştiu, nici mie nu mi-au plăcut!), poate şi ceva sociologie. Pentru colecţionarul care vrea să se descurce singur, să ştie pe ce să "arunce" banii şi să-şi întocmească singur previziunile (adică să nu-i dea bani vreunei ghicitoare-n zaţul de cafea) am să încerc să semnalez unele articole interesante mai ales din blogosferă şi din publicaţiile on-line. Înainte să mă întrebaţi la ce servesc, gîndiţi-vă profund... (iar dacă intraţi în posesia potenţialului răspuns ce întrupează adevărul absolut, vindeţi-mi şi mie pontul).

Gata acum, că n-au intrat zilele-n sac!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu