Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Avem nevoie de un catalog

Ce este aceasta? O afirmaţie retorică - sau o întrebare, depinde de persoana care citeşte.

Obiectivul pentru care am lansat blogul este să încerc să "adun" câteva persoane în stare să se înhame la această, hai să-i zic, acţiune - realizarea unui catalog al mărcilor poştale româneşti. Nu sunt prea optimist, pentru că imediat după 1990 am mai avut o tentativă. Care nu s-a finalizat, aş putea spune, din cauza numeroaselor orgolii. Nu ale mele, pentru că am făcut tot posibilul (zic eu) să manifest deschidere faţă de orice potenţial colaborator.

Nu pot nici să afirm că în aceşti ultimi 20 de ani (şi mai bine) nu a făcut nimeni nimic. Un exemplu de colaborare îl constitue pagina de internet realizată de Mats Bluckert, din Suedia (aveţi link-ul în partea dreaptă - Romaniastamps). În afara acestui efort colectiv nu mai pot nominaliza un altul, poate doar efortul filatelistului bucureştean Sergiu Marian Găbureac, care a reuşit să adune numeoasele semnalări ale erorilor şi varietăţilor mărcilor româneşti ale "celor peste 300" (cum îi place să-i nominalizeze pe colaboratori) în cele două cataloage editate de domnia sa.

În rest nu pot nominaliza decât iniţiative individuale, care însă contează în analiza situaţiei. În ultimii douăzeci de ani au fost publicate câteva volume de sinteză, deosebit de valoroase. Începutul a fost făcut de Marcel Şapira prin cataloagele sale realizate nu tocmai în cele mai bune condiţii grafice, dar informaţia contează. Ing. Călin Marinescu a publicat câteva volume-cheie referitoare la istoria poştală românească. În ultimii ani, un efort deosebit a depus colegul nostru mai în vârstă, Gheorghe Tudor , care a reuşit să realizeze un catalog-album (dar care nu este tocmai inspirat, după părerea mea). Casa filatelică Zimbrul Carpatin a realizat şi ea un catalog, prin efortul lui Mircea Manole. Dar acesta rămâne un catalog de firmă, de la care nu poţi avea prea multe aşteptări.

Citeam cu ceva timp în urmă pe blogul Kolector.net câteva sfaturi pentru colecţionarii de timbre, în care era indicată lista de preţuri realizată de Romfilatelia. În niciun caz o asemenea producţie nu se poate numi catalog, fiind tot o listă de preţuri a unui negustor, care nu comercializează poate decât 20% din ce este trecut acolo, multe cotaţii fiind total nerealiste (mai ales pentru perioada mai veche).

Există cataloagele internaţionale generale, care cotează şi mărcile româneşti. Cât sunt ele de bune şi cât de "aşezate" sunt cotele atribuite pieselor noastre? E greu de spus pentru colecţionarul "de duminică" sau pentru cei neinteresaţi de filatelia tradiţională şi istoria poştală. Sunt bune pentru orientare, dar sunt, totuşi, de "suprafaţă", ele reprezintă doar o referinţă de la care se pleacă. Dar parcă avem nevoie de ceva mai mult.

Problema este că generaţiile încep să se ducă din păcate. În fiecare an pleacă dintre noi oameni pe care îi regretăm. Alţii se confruntă cu problemele inerente vieţii şi au cam părăsit filatelia. Colecţionarii care (încă mai) posedă cunoştinţe solide încep să fie din ce în ce mai puţini. Dacă nu reuşim să pornim căruţa aceasta acum, poate fi prea târziu pentru filatelia românească!

2 comentarii:

  1. Am onoarea sa ma numar printre cei " 300 " si asta pentru ca la Piatra Neamt , unde a aparut lucrarea privind erorile si varietatile din filatelia romaneasca , Sergiu Gabureac a stiut si reusit sa creeze un nucleu de pasionati in studiul marcii postale romanesti .Acesta munca trebuie continuata , daca vrem , ca peste ani , valorile noastre sa apara doar in colectii din afara .

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord. Iar pentru contribuţii meritaţi toată stima. Şi eu mă număr printre "cei 300" (dar nu cu pseudonimul actual).
    Încet-încet veţi vedea ca acest lucru îl urmăresc şi eu. Dar numai perioada pe care a "mers" dl. Sergiu încă mi se pare prea puţin, pentru că sunt convins că se poate mai mult. La ce mă refer, concret, veţi vedea în postările mele ulterioare - sunt încă enorm de multe probleme neatinse şi la care nu pare să se gândească cineva.
    Mulţumesc pentru comentariu, sunteţi binevenit în continuare.

    RăspundețiȘtergere