În prima parte am pomenit de valoarea unei piese filatelice. Voi aborda acest subiect într-o serie distinctă de postări pentru că sunt multe de spus, iar pe cunoscătorii adevăraţi ai acestei probleme (cei din România) îi cam poţi număra pe degete.
Pomenisem în postarea anterioară şi de elemente ale comerţului filatelic. Adică? Păi, am bani şi vreau să cumpăr: câţi bani să dau, de unde să cumpăr, cum mă asigur că nu sunt păcălit? Există cataloage filatelice? Cum le folosesc şi în care să am încredere? Dar cu literatura de specialitate cum stă treaba? Mi-am propus să dau şi aici câteva răspunsuri, mai ales că astfel de "ponturi" nu sunt de găsit pe internetul românesc.
Intervine şi celălalt aspect: m-am plictisit de strâns, nu mai am timp liber să mă ocup de colecţie, nu am cui să las moştenire colecţia sau, pur şi simplu, vreau să fac un ban în plus. Şi aici mi-am propus să sugerez câteva idei şi soluţii, nu de alta dar "geme" filatelia românească de tot felul de experţi care mai de care... necalificaţi!
Dar dacă mi-ar trece prin cap să "sar" la un nivel superior în chestia aceasta legată de comercializare? Există asociaţii profesionale? Dar firme specializate? Cum este cu licitaţiile filatelice şi care sunt cele mai bune case de licitaţie? De câte feluri sunt licitaţiile şi cum pot participa la ele în calitate de cumpărător sau, dimpotrivă, de vânzător? Dar despre licitaţiile on-line ce s-ar putea spune? Cum pot să-mi fac cont la o astfel de licitaţie şi cum pot face plata, sau cum pot încasa contravaloarea mărcilor pe care le-am vândut? În cine pot să am încredere şi de cine să mă feresc?
Şi pentru aceste întrebări mă pregătesc să găsesc răspunsuri şi sfaturi. Pentru acest domeniu voi pune la dispoziţie o colecţie impresionantă de linkuri. Iar pentru cele mai interesante piese oferite de către cele mai importante firme din lume, voi prezenta scurte recenzii şi, să le zicem aşa, studii de caz: de ce a fost oferită piesa la preţul respectiv, care este aprecierea unui specialist asupra ei, ce reprezintă piesa pentru istoria poştală românească sau pentru filatelia tradiţională?
Nu în ultimul rând, voi încerca să semnalez prezenţa falsurilor la licitaţiile clasice sau la cele online (să nu vă mire, astfel de situaţii nu sunt foarte rare): cine este vânzătorul şi care sunt caracteristicile falsului (sunt sigur că îmi voi face duşmani, dar mă doare taman în tastatură!)
Atât pentru acum, revin!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu