Vă ofer încă o serie de piese, de această dată propuse de către casa spaniolă de licitaţii Soler y Llach.
Ungaria, 1872 (mărci gravate), scrisoare simplă Medgyes (astăzi Mediaş) - Viena. Ştampilă tip F, nu este printre cele rare.
1873, recomandată expediată din Buziaş (ştampilă tip E). Marca este tot gravată, din a doua emisiune Ungaria.
1877, plic expediat nefrancat din Sinaia (România) la Verona, în Italia. Oficiul de expediere a aplicat şi "T"-ul
în cerc. Adnotare manuscrisă "6" şi taxată cu 60 Centesimi la sosire. Interesantă, dar preţul solicitat este cam măricel pentru cât poate duce piesa.
1892, recomandată francată cu două mărci "Cifra în 4 colţuri" fără filigran, expediată din Bucureşti - Gara de Nord (ştampilă tipică "Recom.") la Paris. Nu este o francatură rară.
1895, carte poştală închisă cu francatură în completare până la tariful uzual extern de 25 Bani. Din păcate, mărcile "Spic" sunt deteriorate. Expediată prin poşta rurală, la Paris.
Tot 1895, carte poştală de 5 Bani (destinată circulaţiei interne) expediată la Paris fără francatură suplimentară de completare a tarifului extern (de 10 Bani). Taxată cu 10 Centime la sosire.
1900, carte poştală închisă de 15 Bani, francată suplimentar cu un "Spic" de 10 Bani cu filigran PR (culoare UPU), expediată la tariful de scrisoare simplă externă, către Zürich.
1903. O piesă interesantă de poştă maritimă. Ilustrată francată cu un "Spic" de 10 Bani (probabil fără filigran), expediată dintr-o gară (sunt vizibile urmele mai slabe ale unei ştampile albastre tip CFR), ajunsă la bordul unui vas grecesc, care a şi aplicat propria ştampilă bilineară de bord: "*BOSNIA* / DAL BORDO" (cel puţin aşa sună descrierea oferită de spanioli). Nu am mai văzut această ştampilă (cu atât mai puţin pe o piesă românească). Dacă poate cineva oferi detalii suplimentare, îl rog să o facă (comentariile sunt "la liber", mulţumiri anticipate!)
1904, plic expediat din Bucureşti în Rusia, francat cu cinci mărci "Spic" de 10 Bani (tarif de recomandată externă). Nu este o piesă comună, dar are - din păcate - francatura pe spatele plicului. Şi-ar găsi locul într-un exponat dacă plicul ar fi desfăcut.
1906. O piesă frumoasă, cu o ştampilă foarte clară a poştei ambulante maritime române "SMR/SMYRNE-CONSTANTINOPLE-CONSTANTA". După părerea mea, merită preţul de strigare.
1914, ilustrată Păltiniş, francată cu una din mărcile locale şi expediată prin Sibiu. O piesă destul de căutată.
1918. Ilustrată circulată efectiv prin poştă, expediată de la oficiul poştal românesc din Constantinopol, la Bucureşti. cenzurată la sosirea în ţară. Piesa este semnată de expertul român Leonard Paşcanu.
Aştep părerile şi discuţiile voastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu