Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 3 iulie 2018

Tot despre Expoziţia Generală, dar cu supratipar SE

Postarea aceasta  este (în afara semnalării) o ghicitoare.


La marca de 3 lei de pe rândul de jos, în faţa literei E a supratiparului apare o linie verticală, aparţinând cel mai probabil unui spaţiu tipografic utilizat la confecţionarea planşei supratiparului. Apariţia lui pare a da un răspuns unei întrebări mai vechi (pusă inclusiv de mine în articole publicate pe bloc) care se referă la acelaşi subiect.

Şi acum ghicitoarea, care are mai multe întrebări:

1. Ce spuneţi despre nuanţele diferite ale mărcilor de pe cele două rânduri?
2. Cum credeţi că s-a confecţionat planşa supratiparului: din litere independente, ori din seturi de litere "S   E"?

Puteţi face click pe imagine pentru mărire şi examinarea mai facilă a pieselor.

Update pentru Alex D


Cum se face imprimarea în tipar înalt (letterpress) ştiu, am prins vechile zeţării. Întrebarea se referea la altceva: dacă pentru cele două litere "S  E" s-a utilizat  o singură bucată de aliaj confecţionată în mod special pentru aceasta, ori s-au utilizat litere separate, aşa cum se vede la forma de imprimare din imagine. Implicaţia răspunsului îşi are rolul ei în expertizarea originalităţii supratiparului.
Pe Digibuc se află mai multe lucrări interesante, dar cele mai potrivite volume refeirtoare la istoricul procedeelor de imprimare se pot găsi pe Internet Archive. Vreo 2 GB de fişiere PDF am postat pe Facebook pentru cei interesaţi într-unul din grupurile din care fac parte.


(Sursa imaginii)

2 comentarii:

  1. Pentru cei care au rabdare si interes, pe digibuc se afla colectiile revistelor "Almanach Tipografic" si "Almanahul Graficei Romane" precum si un excelent "Manual grafic" al lui Iosif Krannich. Acolo sunt explicate clar cum se facea, la vremea aceea, punerea in pagina si spatierea intre randuri si litere.

    In cazul de fata, cliseele color par identice (inclusiv defectele; nu-mi dau seama daca e ciupita hartia deasupra coloanei 1906 la 2,50 varianta ocru), dar evit sa ma pronunt asupra diferentelor de culoare. Pentru o emisiune care a circulat (oficial) doar trei zile, erorile de culoare sunt cam multe (poate intentionat?). Supratiparul cred ca a fost facut pe toata coala. Literele prezinta mici deosebiri si par aliniate, cel putin orizontal, iar locurile usor diferite s-ar putea datora modului cum a fost asezata coala la tipar. De exemplu, la timbrul de stanga sus a fost usor inclinata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru comentariu. Am făcut un update articolului.

      Ștergere