Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 6 iulie 2018

O circulaţie timpurie

Timp de mai bine de 110 ani, în literatura românească nu s-au prezentat datele exacte de punere în circulaţie pentru uzualele româneşti utilizate înaintea Primului Război Mondial. Ba chiar nume mari ale filateliei mondiale (uneori contemporane cu mărcile în cauză) au publicat informaţii eronate*).


Informaţii eronate au mai prezentat şi alte publicaţii ale vremii**.

Povestea uzualelor Carol I Gravate este una lungă şi întortocheată, pornind de la modul de confecţionare a formelor de tipar, tipurile şi variantele eseurolor şi probelor, identificarea tirajelor şi până la catalogarea circulaţiilor. Dar despre aceste informaţii cred că vom mai avea ocazia să discutăm.

În primăvara acestui an am avut ocazia să descopăr o carte poştală simplă, francată cu un exemplar de 5 bani "gravat" şi expediată în străinătate. Click pe imagini pentru mărire.


Data din ştampila de zi coincide cu cea înscrisă de expeditor pe verso: 11 ianuarie 1908. Este o informaţie de luat în calcul la redactarea viitorului catalog al mărcilor poştale.
__________
*)  Georges Brunel, Les variétés des émissions de 1908-1910, în Le Bulletin philatélique 1912, pag. 50-55.
**) Le Collectionneur de Timbres-Poste, nr. 328 din 1 feb. 1908, pag. 44 menţionează că mărcile uzuale anunţate într-unanunţ anterior nu au fost puse încă în vânzare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu