Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 7 iulie 2018

Eroare nesemnalată la Bucureşti I

Am eu "prostul" obicei să iau la verificat orice timbruleţ, să mă conving de validitatea informaţiilor pe care mi le adaug la baza de date pentru catalog. Şi datorită acestui lucru mereu mai descopăr câte ceva. De această dată, eroarea descoperită se află la marca de 5 bani Bucureşti I.


La această marcă abundă varietăţile minore, din cauza condiţiilor de imprimare care nu au urmărit respectarea unor standarde de calitate adecvate şi, poate, şi din cauza lipsei de experienţă a lucrătorilor de la Fabrica de Timbre (nu trebuie să uităm că această marcă face parte din prima emisiune imprimată aici). Există însă şi câteva erori majore, care merită să fie catalogate într-o lucrare specializată (sau măcar menţionate).

Eroarea descrisă s-ar încadra în această categorie. După cum se poate vedea, cadrul orizontal inferior prezintă în regiunea arătată de săgeţi o deformare care indică o deformare a clişeului. Un astfel de defect la clişeele emisiunii este greu de întâlnit (n-am mai văzut decât câteva mult mai neînsemnate).
Ca particularitate (probabil a tirajului şi cernelii, şi mai puţin probabil a clişeului), în fondul medalionului apare şi un lumen mare de culoare sub barba efigiei, atingând perlele de la ora 7.

Nu vă uitaţi la calitatea mărcii, orice exemplar din emisiunea Bucureşti I cu dantelură şi centrare perfecte este foarte rar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu