La licitaţia Dr. Derichs Cologne planificată pentru luna decembrie a.c. se oferă o piesă deosebită a ocupaţiei germane: marca tip Germania de 10 pfg. roz supratipărită cu "Gültig 9. Armee", dar nu orice piesă, ci una care prezintă supratiparul aplicat pe tirajul "Friedensdruck" al uzualei, nu pe cel ulterior, obişnuit pentru această emisiune.
Descoperirea este una nouă, varietatea fiind catalogată abia în ediţia din 2016 a catalogului specializat Michel pentru Germania. Catalogul nu îi acordă nicio cotă varietăţii, în locul preţului fiind inserat simbolul "–".
Descrierea făcută piesei de către casa de licitaţie etse următoarea:
"Michel 1I - 10 Pfg. dunkelrotkarmin, Friedensdruck, linke obere Bogenecke in
postfrischer Luxus-Qualität mit Plattendruck-Oberrand, wobei auch
die Bogenränder völlig postfrisch, ungefaltet und unbeschriftet
sind. Diese Marke wurde erst vor kurzem durch uns entdeckt und nach
Attestierung in den aktuellen Michel-Deutschland-Spezial (Auflage
2016) aufgenommen - eine sensationelle Neuentdeckung nach fast 100
Jahren. Neues Fotoattest Wasels BPP: "einwandfrei". (Im Michel nur
mit " .-" verzeichnet, wobei die hier gezeigte Marke mit
Plattendruck-Oberrand aus der linken oberen Bogenecke ohnehin einen
Liebhaberpreis verdient - ohne Zweifel das beste erreichbare Stück
dieser Marke.)."
Preţul de strigare la licitaţie pentru această marcă a fost stabilit la 2.400 euro.
Rămâne să vedem care va fi rezultatul licitaţiei.
Aş fi curios să aflu câte astfel de exemplare ale emisiunii "de pace" au fost supratipărite, însă cred că nu prea multe, ţinând cont de faptul că abia anul acesta a fost descoperită varietatea, iar preţul de pornire este unul destul de mare.
RăspundețiȘtergereNu cred că s-a ţinut vreo evidenţă pe tiraje ale mărcilor supratipărite (din lucrările germane nu rezultă acest lucru). Dar dacă ea a fost descoperită abia la aproape 100 de ani de la realizare, raritatea ei cred că este mare, deci ar exista doar puţine exemplare.
ȘtergereIn mod sigur au fost minim 100 de exemplare , respectiv coala din care a fost rupt timbrul din fotografie.
ȘtergereOricum este destul de ciudat intrucat Marcile normale de tip I Friedensdruck culoare b au aparut in 1911 iar in 1915 pana in 1919 s-au tiparit cele de tip II Kriegsdruck . Supratiparul Etappen a fost aplicat in 1918 , atunci cand se tipareau deaja de 3 ani marcile de tip II. Conteaza foarte mult sursa de unde s-au luat marcile originale in coli. Daca s-au luat de la diferite Oficii Postale Germane (Surplusuri de stoc) , atunci exista o explicatie logica , respectiv printre multe coli de tip II s-a ratacit si una , doua de tip I la vreun OP . Daca s-au luat din imprimeria Natioanala a Germaniei , atunci nu prea imi explic raritatea.
Nu ştiu nicio sursă bibliografică să menţioneze procedura. Dar cred că în niciuna dintre situaţii mărcile din cele două tiraje nu au fost departajate, ci păstrate "la grămadă", pe valori nominale.
ȘtergereProblema cu "Friedensdruck" se întâlneşte şi la valoarea de 30 Pfg., nu este aceasta singura.