Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 16 iunie 2015

Piese frumoase la Lugdunum

În cadrul licitaţiei din luna martie a.c. a casei franceze au fost vândute câteva piese frumoase care ar face cinste oricărei colecţii româneşti. Nu o întind cu vorbăria, prezentându-vă loturile în cauză.


Scrisoare datată 1864, expediată din Galaţi la Constantinopol prin intermediul poştei franceze (scrisoarea face parte din binecunoscuta arhivă Theologo). Scrisoarea are o particularitate: expeditorul a intenţionat iniţial să o expedieze franco, dar se pare că s-a răzgândit (ştergând inscripţia "Franco"), deoarece poşta franceză a taxat corespondenţa (ştampilă franceză de porto "20" de pe faţa scrisorii). La oficiul de expediţie (Galaţi) nu s-a aplicat nicio ştampilă de zi. Ulterior s-a aplicat ştampila liniară în cadru dreptunghiular MER NOIRE (nu figurează printre cele mai comune ştampile). Sosirea la Constantinopol a scrisorii este certificată de ştampila aplicată pe verso.
Oferită cu 150 euro, piesa a realizat un preţ final de 425 euro.


Scrisoarea de mai sus a fost expediată în iulie 1864 din Bucureşti (oficiul consular austriac) la Montpellier, în Franţa. Ea poartă o francatură de 40 soldi (2×15 + 10) din Levantul austriac, emisiunea 1863. Pe faţă se distinge ştampila franceză de la graniţă (AUTR. STRASSBOURG), iar pe verso sunt vizibile ştampilele de tranzit (Viena şi Paris), respectiv de sosire. Scrisoarea a fost însoţită de un certificat semnat de Ferchenbauer. Ea a avut un preţ de plecare de 450 euro, dar s-a vândut cu un preţ final de 588 euro.


Aceasta este o felicitare care prezintă o caracteristică foarte interesantă: a circulat prin intermediul a trei administraţii poştale diferite. Ea a fost expediată din Constantinopol prin intermediul poştei germane din Levant (francatura de 20 para), a fost transportată pe mare cu unul dintre vapoarele româneşti de pe linia Constanţa-Alexandria (ştampila care anulează francatura) şi a ajuns la destinaţie la oficiul poştal austriac din Smirna.
Felicitarea a avut un preţ de strigare de 80 euro, realizând în final un preţ de achiziţie de 191 euro.
Toate preţurile menţionate sunt fără taxe şi comisioane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu