Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 22 iunie 2015

Mărcile ocupaţiei austriece în România: câteva opinii

Tot colindând internetul în lung şi în lat după piese frumoase şi după informaţii, pe eBay mi-au căzut ochii pe o serie din 1918 destinată trupelor austriece de ocupaţie în România (emisiunea a doua, 1918). Click pe imagine pentru mărire.


Ştampilele de pe valorile mici sunt nelocalizabile, dar pe cele trei valori mari (2, 3 şi 4 Lei) se pot distinge ştampile din Sarajevo.
Chiar dacă nu am la îndemână seria cu pricina (pentru a o examina pe verso să văd dacă are sau nu gumă), mai că aş pune pariu că mărcile sunt obliterate de complezenţă.
Ştiu că există circulaţii efective, poştale, am văzut aşa ceva. În plus, ceea ce am observat este că majoritatea seriilor obliterate existente pe piaţă poartă ştampile de complezenţă.
De aceea, cred că într-un viitor catalog cotele ar trebui diferenţiate pentru circulate efectiv, respectiv obliterate de complezenţă.

Ar mai fi o problemă pe care nu a luat-o nimeni în considerare până acum. Pe lângă mărcile cu valori în "bani" şi "lei" special destinate pentru România, există şi diverse valori ale emisiunilor generale austriece pentru poşta militară utilizate la oficii de campanie de pe actualul teritoriu al României. Datorită acestui lucru, mărcile în cauză ar trebui şi ele listate împreună cu restul emisiunilor.
Este o opinie pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri.

Ajungând aici, mai apare încă o problemă care ţine de metodologie: cum se vor numerota mărcile acestor emisiuni? Pot fi considerate mărcile emisiunilor generale aşa-zişi precursori? Ele ar trebui să primească o numerotare separată, "în afara rândului" emisiunilor destinate pentru România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu