Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 22 ianuarie 2014

Frumoasă piesă de istorie poştală

Cu circa două săptămâni în urmă, privirea mi-a fost atrasă pe un portal online de o piesă care mi s-a părut interesantă datorită rarităţii destinaţiei respective pentru o trimitere românească din epocă.
Este vorba de o carte poştală expediată recomandat tocmai în... Japonia! Click pentru mărire.


Din păcate, piesa nu a fost păstrată în condiţii prielnice, iar proprietarii mai târzii nu prea şi-au dat nicio silinţă să mai netezească foiţele cu adnotările de serviciu ale poştei imperiale japoneze.
Chiar şi aşa, cartea poştală a fost vândută cu 108 dolari (după 12 biduri).

Cartea poştală a fost expediată din Bucureşti în martie 1895, ca trimitere recomandată (10 bani tarif pentru o carte poştală expediată în străinătate, plus 25 bani taxa de recomandare, total 35 bani - 5 bani marca fixă plus 2 mărci a câte 15 bani = 35 bani).
La expediere, a fost înscrisă ţara de destinaţaie, dar localitatea pare că nu apare pe nicăieri. Sau o fi fost înscrisă în textul adăugat ulterior cu caractere japoneze. Trimiterea a ajuns în Yokohama, unde se pare că nu şi-a găsit destinatarul (există o ştampilă japoneză de serviciu "Non réclamé"). Nu îmi dau seama dacă trimiterea a fost înapoiată în România pentru că nu ştiu să citesc ideogramele japoneze (mi-am uitat dicţionarul). Oricum ar fi însă, este o piesă destul de spectaculoasă. Păcat (aşa cum am mai spus) de starea ei de păstrare nu prea fericită.

2 comentarii:

  1. Într-adevăr o destinație mai rar întâlită !
    Pacat c-a fost „maltrarată” cartea poștală :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La drumul pe crae l-a parcurs, nici nu cred că este de mirare. Plus cei aproape 120 de ani de câd a fost scrisă.

      Ștergere