Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 24 aprilie 2012

Câteva "prefilatelice"

Săptămâna trecută au fost oferite pe eBay patru scrisori prefilatelice destul de frumoase, bine păstrate, care au avut preţuri de vânzare interesante. Le voi descrie în câteva cuvinte pe fiecare.

Această scrisoare este datată 1839, fiind expediată din Galaţi (oficiul consular austriac) la Livorno, în Italia. Pe faţă, în colţul stâng superior se vede ştampila liniară de plecare GALACZ. Scrisoarea este interesantă prin mai multe elemente:
- lângă ştampila liniară de plecare, se află (în dreapta) o altă ştampilă, a cărei provenienţă nu o cunosc;
- prin liniile trasate cu cerneală în cruce s-ar crede că a fost expediată drept trimitere "franco", dar există în acelaşi timp adnotări specifice tarifelor porto de încasat de la destinatar: un "1/2" în colţul stâng superior, un "25" mare, tăiat, în stânga, apoi din nou un "25" (toate par a fi scrise cu aceeaşi cerneală);
- scrisoarea a fost şi dezinfectată, se văd orificiile rastelului utilizat - probabil - la carantina de la Semlin (din păcate nu avem imaginea versoului şi nu ştim cu exactitate care a fost ruta spre Italia).
Scrisoarea a fost vândută pentru 286 dolari.

O a doua scrisoare este datată 1846, fiind expediată tot din Galaţi (pe 26 mai) spre Genova, tot prin intermediul poştei austriece (ştampilă liniară albastră, cu dată). Sunt vizibile ştampilele de serviciu şi adnotarea "22" făcută pe faţă cu cerneală.
Piesa a fost vândută pentru 192 dolari.

O a treia scrisoare provenind tot de la Galaţi (ştampilă monocerc, albastră), este datată 1861 şi este expediată cu porto (adnotarea cu cerneală de pe faţă a tarifului de perceput). Ea a fost vândută cu 88 doari.

Ultima piesă este datată 1868 şi are ca destinaţie tot Italia, fiind însă expediată din Constanţa, de la agenţia companiei austriece Lloyd (ştampilă monocerc cu data în centru LLOYD AGENTIE / KUSTENDJE, aplicată cu tuş negru-cenuşiu). Pe faţa scrisorii se distinge adnotarea "20" (parale) făcută cu creion de culoare albastră. Astfel de piese sunt destul de rare, dar scrisoarea s-a vândut pentru un preţ convenabil în opinia mea: 75 dolari, după numai 7 biduri. Ce e drept, nu a fost prezentată şi imaginea versoului scrisorii şi nici descrierea piesei nu sufla o vorbă despre ce s-ar fi aflat acolo.

2 comentarii: