Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 9 aprilie 2012

Cineva s-a... "fript"!

Săptămâna trecută m-au sunat vreo trei cunoscuţi să-mi spună că au văzut pe eBay o scrisoare cu o marcă de 80 de parale, dar li se pare curios de mic preţul la care s-a oferit.
Ştiam despre această piesă, o văzusem şi mi-a "sărit în ochi" de la prima vedere că avem de-a face cu un fals. Este vorba despre o scrisoare obişnuită, originală, dar fără nicio ştampilă, pe care un şmecher (nu cred că este opera vânzătorului) a aplicat o marcă falsă, împreună cu două ştampile, de asemenea false. Să vedem despre ce este vorba (click pe imagini pentru mărire).


Din ce am aflat "pe surse" (cum spun ziariştii..   :D ), vânzătorul a achiziţionat de la o licitaţie a unei case mai mari un lot de corespondenţă românească veche. O parte din acest lot l-a şi comercializat, tot pe eBay, realizând o afacere destul de bună. O parte a pieselor au aparţinut, cândva, vestitei colecţii Odor. Numai că pe lângă piesele bune, originale, au mai existat şi câteva cu probleme (despre cel puţin două piese am scris în articolele anterioare, pe blog). Probabil că vânzătorul a "simţit" el ceva legat de această piesă, deoarece preţul de pornire a fost unul destul de mic. Dar...

Pentru un ochi mai experimentat, fotografia mărită a mărcii de 80 parale este foarte bună. Se distinge cu uşurinţă lipsa similitudinii clişeului cu cel original, În plus, ştampila Berlad Moldova a fost destul de nereuşit realizată, pentru că ar semăna ea cu cea reală, dar nu prea răsare.
Privită în context, piesa atrage atenţia imediat deoarece este expediată din Moldova în Muntenia (pe perioada de circulaţie a celei de-a doua emisiuni Cap de bour, cele două principate încă nu erau unite). Ar fi trebuie să se mai găsească ceva, o adnotare sau o ştampilă de tranzit pe scrisoare dar, după cum se vede din imaginea verso-ului, acesta este imaculat.

Pentru comparaţie, vă prezint şi o marcă originală de 80 parale.


Falsul s-a vândut "bine": după 22 biduri a obţinut 206 dolari. Păi acesta e un preţ incredibil de bin pentru o scrisoare cu o marcă de 80 parale (care ar fi putut ajunge uşor la peste 1.000 dolari). Este totuşi o dovadă că cei cu mai multe cunoştinţe s-au cam ţinut la distanţă de această ofertă.

2 comentarii:

  1. Asta imi aduce aminte de filmul "Catch me if you can" cu Leo di Caprio
    Trebuie sa fii inteligent ca sa faci asa ceva, nu? Escroc inteligent

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, îţi trebuie ceva cunoştinţe pentru aşa ceva, dar pe iniţiaţi îi păcăleşti mai greu... :)

      Mi-a plăcut filmul! :)

      Ștergere