Este vorba despre un nume pe care nu l-am mai întâlnit în corespondenţa vremii, dar mi-a plăcut modul în care acest negustor (probabil de origine greacă) şi-a realizat propriile cărţi poştale.
Cartea poştală de faţă a fost expediată de omul nostru din Brăila, către un alt negustor de mărci probabil, în Candia, Creta. Probabil că drumul parcurs de cartea poştală a fost unul maritim, pentru că se distinge pe partea rezervată adresei o ştampilă de tranzit Constantinopol. Se pare că negustorul Brăilean era interesat de mărci din Creta, dar şi de proaspăta emisiune grecească dedicată jocurilor olimpice.
Piesa a fost vândută pe eBay cu 28 dolari.
Update
Mărcile de care vorbeşte negustorul din Brăila sunt ilustrate mai jos.
Oamenii se preocupau mult de asemenea detalii: cărți poștale, cărți de vizită, ștampile Ex libris. Știau să se înconjoare de frumos, aducându-l în lucrurile cele mai mărunte.
RăspundețiȘtergereSi ce scris regulat si estetic avea acest negustor !
Era o chestie de imagine, la care comercianţii acelor vremuri ştiau să ţină!
ȘtergereMi-ai amintit de înţelepciunea sintetizată de Pitagora în "Multum in parvo" ...
RăspundețiȘtergereMulţumesc!
Ai dreptate, Doru! Chinezii spun "Io-sze". O personalitate puternică, afişată pe un minuscul petic de hârtie.
ȘtergereFilatelistul brăilean pare că oferă, după cum scrie: "timbre româneşti rare, cu erori (?) de la Jubileul de 25 de ani, în loc de albastru şi negru, noi avem oliv şi negru, etc".
RăspundețiȘtergereCum suntem în 1906, cred că era vorba de împlinirea a 25 de ani de Regalitate, proclamată la 10 Mai 1881.
Este vorba despre jubileul aniversat în 1891, practic cu o dublă semnificaţie: 10 ani de la proclamarea Regatului României, respectiv 25 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I. Emisiunea de timbre pusă în circulaţie în acel an de poşta română (plus o carte poştală simplă, cu marcă fixă preimprimată în modelul mărcilor) constituie şi o premieră mondială: prima emisiune jubiliară de timbre.
ȘtergereTrebuie să completez, că nu m-am uitat cu atenţia necesară: este vorba într-adevăr de jubiliarele din 1906 (imprimate la Londra în gravură în oţel, în condiţii grafice deosebite pentru acea perioadă), când au fost emise două serii de timbre, una marcând 40 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol, iar a doua - exact cum aţi spus. Cât despre eroare, este de fapt vorba de o marcă neemisă: iniţial, valoarea de 25 bani din una din cele două serii a fost imprimată în culorile oliv (cadrul) şi negru (centrul), dar s-a revenit asupra culorii cadrului, care a fost imprimat în albastru.
ȘtergereFac imediat şi un update la articol ca să prezint şi ilustraţiile celor două mărci, deoarece reprezintă o realizare grafică deosebită.
Da, este acum totul clar şi vă mulţumesc pentru completarea foarte interesantă.
RăspundețiȘtergereVă urez o minivacanţă cu bine şi cu multă destindere!
Vă mulţumesc şi vă doresc la fel!
ȘtergereVă mulţumesc încă o dată pentru această interesantă postare şi pentru explicaţiile de mai sus! Cu bine!
RăspundețiȘtergereÎmi plac acele cărți poștale ale comercianților !Au mult farmc !
RăspundețiȘtergereSeria jubiliară este tare frumoasă și tehnic frumos realizată !
Tocmai pentru acest farmec am prezentat-o, şi mie îmi place tare mult.
Ștergeretimbrul verde il am si eu dar de cel albastru nu stiam :)
RăspundețiȘtergereNu este vreo raritate, este relativ uşor de procurat.
Ștergere