Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 10 martie 2012

Timbre de ajutor "Moscova" neemise

Relativ recent au fost oferite pe un portal de licitaţii online două loturi de câte patru timbre neemise "Moscova", din 1917. Pentru cei care nu cunosc istoricul lor, amintesc că statul român a dorit, după moartea regelui Carol I, realizarea unor mărci cu efigia regelui Ferdinand. Iniţial, s-au purtat discuţii cu Rusia, pentru imprimarea în această ţară a timbrelor necesare. Emisiunea s-a şi executat, dar evenimentele ulterioare, revoluţia bolşevică şi schimbarea naturii relaţiilor României cu noile autorităţi de la Moscova nu au mai permis livrarea mărcilor la timp şi punerea lor în circulaţie.

Până în 1990, colecţionarii cunoşteau existenţa mărcilor neemise Ferdinand (8 valori, dantelat şi nedantelat), a timbrelor nedantelate de ajutor de 5 bani verde şi 10 bani roşu (ulterior a mai fost semnalată valoarea de 50 bani portocaliu, care se credea că este un eseu) şi respectiv timbrul de ajutor - taxa de plată de 10 bani roşu (dantelat şi nedantelat). După 1990, se pare că o parte din materialele care se găseau prin arhivele poştei ruse au ajuns pe piaţa filatelică. Colecţionarii de marcă rusească din perioada imperială cunosc probabil "explozia" de piese care au apărut prin licitaţii, după destrămarea fostei URSS. Printre ele s-au aflat şi destule eseuri foarte rare ale primelor emisiuni, dar şi o gamă relativ bogată de întreguri poştale.
Dar, spre fericirea colecţionarilor români, "explozia" a cuprins şi piese de care nu se ştia nimic: valori noi, necunoscute înainte, ale timbrelor de ajutor.

Un prim lot de astfel de piese a constituit o surpriză şi pentru mine, deoarece am văzut pentru prima dată timbrul porto - de ajutor de 5 bani verde. El a acompaniat alte trei piese, din care două (timbrele de ajutor de 50 bani şi 1 leu) apărute pe piaţă tot după 1990. Lotul a fost vândut cu 410 dolari, după 10 biduri.

Un alt lot, prezentat la circa trei săptămâni după primul, conţinea tot patru piese:
El a fost format din patru timbre de ajutor, din care cele două valori mari au apărut pe piaţă la fel, după 1990. Lotul a fost propus la vânzare pentru 450 dolari, dar amatorii nu s-au înghesuit şi a rămas nevândut.

Indiferent de capriciile cumpărătorilor, aceste mărci rămân, în continuare, rare. Ele lipsesc din majoritatea colecţiilor de marcă românească.

8 comentarii:

  1. Dar de ce aceasta denumire de "timbre de ajutor" :blink: ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ianuarie 1915, statul a început să perceapă o taxă obligatorie (în fapt o taxă fiscală) pentru fiecare corespondenţă internă, prin vânzarea şi utilizarea obligatorie a unor "timbre de ajutor", alături de mărcile poştale obişnuite.
      Taxele acestea (şi respectiv timbrele obligatorii) au avut denumiri diferite. Între 1915 şi 1921 au fost "timbre de ajutor", în perioada 1921-1929 s-au chemat "timbre pentru asistenţa socială", între 1931 şi 1940 s-au denumit "timbre de aviaţie" (sau pentru "fondul aviaţiei"). Ultimele utilizate au fost "timbrele I.O.V.R." (timbre pentru invalizi, orfani şi văduve de război), în 1948.

      A fost o modalitate de percepere a unei taxe de la populaţie, printre multe altele.

      Ștergere
    2. Ei, dar erau inventivi. Oamenii scot mai repede bani pentru o taxa care se numeste "de ajutor" decat pentru una gen.....contributii sociale :)

      Ștergere
    3. Hehehe... Întotdeauna statul a dat dovadă de inventivitate în aşa ceva... :)

      Ștergere
  2. Buna seara !
    Stiti daca seria asistenta sociala 1921 a fost stampata si pe hartie cu filigran linii ondulate ?
    Genu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar nu ca neemisă Moscova, ci ca timbru obişnuit, pus în circulaţie.
      Este tipărită pe hârtie cu filigran linii ondulate numai valoarea de 25 bani negru, în 1928 (am mai demult un studiu publicat aici pe blog, ceva cu "studiul mărcilor în coli", unde am pus şi un bloc mai mare cu acest timbru).

      Ștergere
  3. Da, acesta valore ma interesa !Din pacate eu am numai catalogul din 1974, care mentioneaza numai filigranul X.
    Acum ma pun pe citit :-)
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În catalogul din 1974 este trecută odată emisiunea fără filigran (1921, de la 10 bani la 50 lei), apoi este trecută şi valoarea de 25 bani cu filigranul XI (liniile ondulate, la fel ca la uzualele Mihai copil sai la C. Raiu), dacă ţin bine minte, în 1928.
      Filigranul X (linie, orizontală sau verticală) este un filigran accidental. Pe această marcă nu este o raritate, fiind destul de comun.

      Ștergere