Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 21 februarie 2012

Fă-ţi singur o staţie grafică folosind software open source (1)

De aproape 20 de ani de când mă ocup de grafică computerizată, am utilizat multe configuraţii şi multe programe specializate. Am început prin anii '90 cu bătrânul WordStar, rulând pe anticul MS DOS 5.0, am continuat cu Freehand de la Altsys (mai târziu al Macromedia), Aldus PageMaker (ulterior achiziţionat de Adobe), QuarkXPress, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, din când în când m-am mai jucat şi cu suita CorelDraw (încă de pe vremea când era abia la versiunea 4). Am lucrat pe diverse sisteme de operare (atât pe PC-uri, cât şi pe staţii Apple), de la anticul Microsoft DOS la toate aromele de Windows (3.0, 3.11, 95, 98, Me, 2000, XP), de la MacOS 7.5 la OS X 10.6, ba chiar şi pe Solaris şi pe diverse arome de Linux am avut mai multe tentative.

M-am învârtit şi eu printre cei care se autointitulează "creativi". O bună bucată de vreme, lucrul pe un Mac a fost un scop (printre altele, cred că am stat la baza primei versiuni a MacOS-ului localizată în limba română, ajunsă în ţară în anii '90). Am lucrat cu mulţi colegi de breaslă, care lucrau la rândul lor pe diverse configuraţii. S-a întâmplat ca sistemele de operare să aibă "lipici" la mine, iar datorită acestui lucru am fost solicitat relativ des şi relativ de mulţi colegi să le asigur suportul (să fac pe administratorul de sistem adică). Sau să-i învăţ să se descurce în diversele programe pentru grafică. E de la sine înţeles, cred, că toate aceste lucruri mi-au adus o oarecare experienţă, pe care puţin mai târziu am considerat-o un lucru valoros şi care mi-a adus beneficii (m-ar bate Dumnezeu dacă nu aş recunoaşte).

Acum câţiva ani, aproape toată lumea considera staţiile Apple drept un "must have" în domeniul graficii. Ce-i drept, sunt frumoase, elegante, dar până la urmă sunt doar nişte scule, nişte unelte de care te foloseşti ca să-ţi faci treaba. Se pare că băieţii de acolo au o problemă: compania hotăreşte singură ce crede ea de cuvinţă că ar vrea clienţii, pe amărâţii ăştia nu-i mai întreabă nimeni. Iar utilizatorul se pomeneşte cu câte o schimbare de direcţie, rămânând cu banii daţi dar nemaiputând să-şi valorifice harware-ul cumpărat cu noile versiuni de soft (aşa cum s-a întâmplat cu trecerea de la procesoarele RISC la cele Intel, compatibile x86). Mă rog, asta a fost! Dar au început să urmeze diverse "chifle": update-uri ale sistemului de operare care făceau inutilizabile diverse softuri sau doar unele facilităţi ale acestora. Băieţii nu vor să priceapă că nu are nimeni nevoie de un sistem de operare frumos, dacă aplicaţiile produse de terţi nu pot fi utilizate. Sau poate se bucură doar maniacii care nu fac altceva decât să împingă "elegant" vântul la deal.

De curând, utilizatorilor de OS X le-am mai fost "servită" încă o "chiflă". Ultimul update (10.7.3) aproape că a făcut inutilizabilă versiunea 9.2 a QuarkXPress. Greşeala este a operatorilor care au făcut update-ul fără să aştepte un feedback din partea altor utilizatori, dar cum poţi să-i explici clientului că nu mai poţi deschide layoutul lui de 600 de pagini, la care a muncit câteva luni, pentru că un soft de 800 de dolari nu mai merge din cauza unuia de doar câteva zeci?

În fine, să revenim la oile noastre... Există alternative! Acesta este un lucru bun. Întotdeauna am fost de acord că pentru a face bani în acest domeniu ai nevoie de soft de calitate, adică am fost adeptul achiziţionării licenţelor necesare pentru cele trei categorii principale de programe de care ai nevoie: un procesor de imagini de tip bitmap, un program de desen vectorial şi un program pentru realizarea de layout-uri (sau de paginare).

Cei mai mulţi utilizează Adobe Photoshop (pentru procesare de imagine), Adobe Illustrator (eventual Macromedia Freehand, ori CorelDraw ca alternative, pentru grafică vectorială), respectiv QuarkXPress sau Adobe InDesign (pentru paginare). Toate aceste softuri există atât pentru OS X de la Apple, cât şi pentru Windows. Iar pentru crearea şi manipularea fişierelor de tip PDF (un standard consacrat deja în industria creativă, în special pe partea de print) se utilizează destul de frecvent pachetul Acrobat de la Adobe (nu confundaţi cu banalul Adobe Reader!). Dar au un mare neajuns: sunt al dracului de scumpe, ai nevoie de câteva mii de dolari ca popa!

Ce alternative avem? Softul open source este răspunsul. Din ficare categorie există câte un pachet care începe să sune din ce în ce mai promiţător, datorită dezvoltării continue de care au beneficiat. Pe lângă avantajul preţului (ele putându-se descărca gratuit de pe internet), mai este cel al platformelor pe care se pot utiliza. Fiecare din ele este disponibil atât pentru Linux (orice aromă care funcţionează pe un desktop), cât şi pentru Windows (dela XP SP2 în sus) şi pentru OS X.

În doar câteva cuvinte voi face o scurtă prezentare a câte unui program din fiecare categorie. Ca platformă, mă voi referi la Windows XP din două motive:
- este sistemul de operare cel mai utilizat la nivel de staţie desktop;
- toate programele din cele trei categorii există în versiune portabilă (adică nu trebuie instalate, putând fi rulate direct de pe orice partiţie aflată pe oricare din harddisk-urile interne, pe un harddisk extern sau pe un stick USB, fără ca în regiştrii Windows-ului să fie operată vreo modificare).


GIMP (GNU Image Manipulation Program) este ceea ce s-ar putea denumi corespondentul open source al cunoscutului Photoshop. Este o unealtă deosebit de puternică, cu ajutorul căreia sunt posibile retuşul foto, compoziţia şi pictura digitală. Pachetul GIMP este un soft expandabil şi extensibil, beneficiind de numeroase plug-in-uri şi extensii Cu ajutorul cărora se poate face aproape orice operaţie asupra unui fişier de tip bitmap. Iată câteva caracteristici generale:
- suport pentru un număr mare de formate de fişiere (GIF, JPG, PNG, TIFF, BMP, PS etc.);
- unelte pentru selecţii avansate (dreptunghiular, oval, libere, baghetă magică, foarfecă inteligentă etc.);
- unealtă dedicată pentru crearea şi editarea căilor ("paths");
- set de unelte puternice pentru modificarea imaginilor: rotire, scalare, turtire, perspectivă, reflectare);
- unealtă pentru crearea şi editarea textului;
- unelte pentru gradienţi, gumă de şters, creion, pensulă, spray, peniţă caligrafică, unealtă pentru clonare etc.;
- permite lucrul pe layere şi pe canalele de culoare;
- asigură suport pentru canale alpha şi transparenţe;
- undo/redo multiple, limitate numai de spaţiul liber de pe harddisk;
- management al memoriei RAM de tip modular, astfel încât dimensiunea unei imagini este limitată doar de spaţiul liber pe harddisk;
- capabilităţi de scripting avansat etc.

Captură a ecranului pe timpul lucrului cu un fişier importat de la un scanner flatbed (click pentru mărire).

Paleta cu unelte (partea inferioară se modifică în mod dinamic, în funcţie de unealta selectată (activă).

Utilizatorul programului Photoshop probabil că nu va avea mari probleme în a descoperi cum se lucrează cu GIMP, mai ales dacă are cunoştinţe medii spre avansate (ştiu însă din experienţă că nu sunt chiar mulţi utilizatorii care pot pretinde că au cunoştinţe avansate)

Prezentul articol nu se doreşte a se transforma într-un manual de utilizare, ci se rezumă doar la semnalarea celor mai importante caracteristici. Dacă simţiţi că vă interesează această problemă, nu aveţi decât să descărcaţi gratuit programul şi să-l încercaţi. Îl găsiţi aici.

În episodul următor vă voi prezenta un alt program din aceeaşi categorie.

21 de comentarii:

  1. Salve Max !
    Reacţia mea la prima chiflă care mi se serveşte este ocolirea servantului pe viitor.
    Ai dreptate , în primul rând este vorba de UNELTE. Mi-am dat foarte repede seama după ce am auzit prin liceu de sisteme de operare , de programe , etc. că nu o să fac faţă. Era imens de muncit ca să te poţi apropia de ceea ce se întâmpla în domeniu. Când am văzut prima dată un program pentru grafice de funcţii şi cât de repede ţi-l trasează programul am rămas mască .Nu mai vorbesc de prima imprimantă DDR-istă pe care am văzut-o. Aveam o admiraţie deosebită pentru băieţii care stăpâneau programarea , care sesizau dintr-un ochi beleaua din program.
    Şi am înţeles că nu am ce mă afla prin arta asta.Tipii mâncau de prin a IX-a informatica.
    Aşa că achiziţionarea unui HC 85 a însemnat pentru mine un efort extraordinar , de care părinţii mei habar nu aveau ( am minţit-o pe mama când mi-am cumpărat primul microscop , cu bani primiţi de la bunici ). Mai am şi acum o grămadă de casete cu tot felul de programe , mai am şi un HC 90 , am avut şi un TIM-S , dar mi-am zis că nu pot intra în zona asta .
    CONCLUZIE : am un vecin informatician , lucrează la COCA COLA HBC România , apelez la el. Domeniul e imens ! Gata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce filatelie ...
    IT-ul meserie ...

    Dacă anul acesta s-o mai încălzi pe afară, fac o invitaţie la vila mea de la etajul 7, aproape de Cora Pantelimon. Nu beau, nu fumez, dar sunt cât de cât filatelist, aşa că de ... Poate imi daţi nişte sfaturi relativ la hardware-ul şi software-ul pe care le am. Nu ştiu de ce scârţâie toate, cu toate că nu sunt de vârsta mea. GIMP-ul o să îl încerc, cu toate că mai bine m-aş băga mai mult în Photoshop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să fim noi sănătoşi până la vară... Iarna aceasta m-a îmbătrânit cu doi ani!

      Ștergere
  3. Mulţumesc mult!
    Am aflat câteva informaţii fundamentale!

    RăspundețiȘtergere
  4. încă mai învăţ să lucrez în gimp, îmi mai amintesc uneori de el şi butonez să văd ce face, dar e chiar isteţ. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baza pentru mine rămâne Photoshopul. Dar se întâmplă să mă mai duc pe la cineva care nu are, şi am mereu la mine un harddisk extern pe care am Gimp-ul portabil. Mă ajută când trebuie să ajut şi eu pe altcineva.
      Pentru cine îl învaţă, este un soft deosebit de puternic.

      Ștergere
  5. Dupa ce mi-ai spus de el, l-am instalat si eu, poate cand imi va fi mai bine o sa incerc cate ceva. Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel îţi doresc şi eu, Robert!
      Chiar merită să-l încerci dacă nu ai Photoshopul, o mână pricepută poate scoate adevărate minuni din el!

      Ștergere
  6. De o vreme cred in soarta destinului; eu, ca inginer mecanic, am tot amanat utilizarea calculatorului;de fapt nici n-am regrete, deoarece le-as fi incurcat pe fiicele mele cand, in urma cu vreo 15-20 de ani, a inceput magia...
    Una dintre fiice, ajunsa dupa un timp jurista, era administratoarea calculatorului: achizitionarea de noi unitati, upgradari, programe, chemarea asistentei...
    Deja este responsabila cu achizitiile la o autoritate UE din Haga; zice ca i-a prins bine practica din Romania; ii intelege pe softisti cand solicita mereu innoiri...
    PS.De 2 ani imi promite ca-mi va upgrada laptopul care mi l-a daruit dupa e l-a folosit ea un an...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faţă de acum vreo zece ani să zic, necesarul hardware pentru softurile actuale nu a mai crescut în ritmul înregistrat anterior. Desktopul de bază pe care lucrez are mai mult de doi ani şi deocamdată nu simt nevoia niciunui upgrade, pentru că nu mă ajută în plus cu nimic la softul pe care îl utilizez. Deşi ajung câteodată să manipulez fişiere postscript şi de câţiva GB unul.
      Pentru activitate curentă, gen documente office, mail şi internet, aproape orice calculator sau laptop curent este arhisuficient, chiar şi din cele mai ieftine.

      Ștergere
  7. super tare..eu folosesc photoshopul si inca mai am lipsuri:)))dar asta nu ma impiesdica sa-mi bag nasul si un pic in gimp! multumesc, zi faina....

    RăspundețiȘtergere
  8. Am avut o tentativă să învăț să lucrez cu photoshop și a fost un fiasco total :D !!!(nici n-am avut mare răbdare)
    Acum,cu catalizatorul de aici,voi încerca să lucrez cu GIMP. L-am descărcat și îmi voi face timp să văd dacă reușesc să fac cu el ceva mai mult decât să ocup locul pe hard disk .
    Dacă reușesc să fac ceva „vina” va fi a ta :lol:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îţi doresc mult succes! Nu e chiar aşa de dificil. Dacă nu te descurci cu ceva, dă-mi un semnal şi îţi explic operaţiunea respectvă.
      Dacă mai ai Photoshopul, şi cu el te pot ajuta. Totul este să mă întrebi punctual.

      Ștergere
  9. Mulțumesc mult.Voi apela la tine dacă dau de greutăți!
    PS:Ca să-mi scadă măcar puțin frustrările am cerut să fie scos de pe calculator photoshopul! Acum nu mă mai enervează așa tare,că nu-l văd

    RăspundețiȘtergere
  10. Faina seria de articole, multumesc! Eu le-am citit invers cronologic. Chiar ma intrebam cam de ce fel de resurse are nevoie calculatorul pentru a rula optim astfel de programe de grafica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu că utilizezi Windows. Oricare din softurile prezentate poate rula pe WinXP. Dacă staţia (sau laptopul) are 2 GB de memorie RAM şi câţiva GB de spaţiu liber pe harddisk, se descurcă onorabil.

      Ștergere
    2. Pai da, atunci am tot ce-mi trebuie :) Ma asteptam sa fie mai pretentioase. Multam'!

      Ștergere
    3. Regula generală spune că un procesor cât mai rapid şi cât mai multă memorie RAM nu strică niciodată. Din practică însă pot spune că sunt foarte puţini utilizatorii care fac lucrări aşa de complexe încât să li se blocheze programele din cauza lipsei resurselor.

      Ștergere