Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 25 februarie 2012

Fă-ţi singur o staţie grafică folosind software open source (3)

Partea 1-a a acestui "îndrumar" poate fi citită aici, iar partea a 2-a, aici.

Continuăm serialul cu un pachet software care constituie "sarea şi piperul" pentru orice utilizator specializat în DTP şi prepress. Este vorba de pachetul Scribus, echivalentul open source al cunoscutelor Adobe InDesign şi QuarkXPress.


Ce ştie acest program să facă? Fiind un program pentru "page layout" (aşezare în pagină adică), ştie cam tot ce ar fi nevoie pentru realizarea de lucrări "print ready", de la banale cărţi de vizită, la lucrări serioase în toată regula (reviste în policromie şi cărţi, inclusiv tehnice).

Programul respectă în mare parte filozofia softurilor specializate consacrate (menţionate mai sus), acceptând pe pagină obiecte de tip casetă de text/de imagine, obiecte vectoriale, tabele sau alte elemente. Principala caracteristică a programului este că "ştie" management de culoare, "ştie" standardul CMYK utilizat în mod tradiţional pentru tiparul offset şi mai "ştie" realizarea separaţiilor de culoare.

Pentru cei nefamiliarizaţi cu domeniul, cel mai greu coşmar pentru o tipografie este să îi vină un client cu o lucrare color realizată într-un program de tip office, cum este Microsoft Word. Motivul: acesta nu "ştie" decât standardul de culoare RGB (utilizat cu precădere pentru print pe imprimante de birou sau pentru web), dar nici generarea separaţiilor de culoare. Asta înseamnă că formatul final nu este compatibil standardului Postscript 2 (utilizat de toate staţiile RIP actuale), iar lucrarea trebuie refăcută integral. Mulţi amatori de lucrări publicate în regie proprie nu cunosc acest lucru, nu apelează la un specialist considerând că fac o economie şi se trezesc în cele din urmă la tipografie că li se refuză lucrarea.

Să revenim însă la Scribus. Acest soft poate fi instalat (există install-uri separate dedicate) pe Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris şi OpenSolaris, MacOS X (versiunea 10.5 sau mai mare), precum şi pe Windows 2000 sau mai recent.

Interfaţa programului este deja localizată în 25 de limbi (şi se lucrează la altele).

În ceea ce priveşte textul, acesta poate fi editat direct în pagina curentă a proiectului sau poate fi importat din fişiere tip Open Document (*.odt), fişiere generarte de OpenOffice.org Writer (*.sxw), fişiere tip *.doc generate de MS Word, fişiere text de tip *.csv (Comma Separated Value, de tip tabelar, salvate de majoritatea aplicaţiilor de calcul tabelar comerciale sau open source), precum şi text simplu (cu diverse codificări ), cum este cel realizat de banalul NotePad din Windows.

În ceea ce priveşte grafica de tip bitmap, Scribus poate importa fişiere de tip DCS, EPS, GIF, JPEG, PNG, PSD, TIFF, BMP. Unele din aceste formate de fişiere nu suportă standardul CMYK, deci pentru o lucrare destinată printului, vor trebui convertite într-un format compatibil cu ajutorul programului GIMP de exemplu, pomenit anterior în cuprinsul serialului.

În ceea ce priveşte grafica vectorială, Scribus poate importa fişiere de tip AI (Adobe Illustrator), EPS (Encapsulated PostScript), PS, SVG, WMF, precum şi desene realizate cu suitele de tip office open source.

Un lucru pe care nu îl pot face decât softurile comerciale este lucrul cu fişierele PDF, care pot fi deschide direct, sau importate în format needitabil într-o casetă de imagine.

Formatul nativ al fişierului utilizat de Scribus este bazat pe standardul XML, deci el poate fi deschis şi editat direct cu ajutorul oricărui program de editate a textului simplu.

Scribus "ştie" să exporte în formatele PDF (versiunile 1.3, 1.4 şi 1.5, dar şi X-3), PS (Level 2 şi PostScript3), EPS, BMP, JPEG sai TIFF (plus alte formate specializate).

Detalii suplimentare pot fi găsite în fişierul Help al programului (apelabil la apăsarea tastei F1 sau din meniu (Help > Scribus Manual).


La crearea unui document nou se pot seta, în caseta de dialog care se deschide automat, principalele proprietăţi ale documentului, într-un mod similar programelor profesionale consacrate, putându-se stabili inclusiv valorile "bleed"-ului, separat pentru fiecare latură. La cerarea documentului există opţiunea de a verifica proprietăţile documentului, bifând caseta de opţiune corespunzătoare (click pentru mărire).


Ce vreau să vă spun este că un utilizator obişnuit numai cu Word-ul de la Microsoft (sau cu Writer-ul din OpenOffice) nu se va descurca cu un astfel de program, deoarece nu are filozofia unui procesor de texte. Aşa că îi va fi necesară o anumită curbă de învăţare, în raport de abilităţile păe care le are şi de cunoştinţele de limbă engleză (nu recomand utilizarea interfeţei în altă limbă, din cauza termenilor specifici de print (mulţi fiind traductibili numai pe baza unui bagaj rezonabil de cunoştinţe de tehnologie poligrafică).

Programul vine însoţit de mai multe machete ("templates") specifice unor tipuri mai des întâlnite de lucrări. Vă voi prezenta câteva exemple (click pe imagini pentru mărire).

Broşură simplă

Cărţi de vizită

Flyer

Newsletter

Exemplele pot continua, dar poate verifica oricine posibilităţile programului, dacă este interesat.

În imaginea de mai sus este un document de probă pe care l-am început, pentru a verifica modul de comportare al programului. Pentru un utilizator de QuarkXPress sau InDesign, nu i se va părea ceva dificil (dacă stăpâneşte minimul necesar privind manipularea textului şi a imaginilor).

Ce mă încântă sunt posibilităţile avansate de formatare a textului (sunt vizibile o parte a opţiunilor în fereastra "Properties" de mai sus), inclusiv tracking-ul, leading-ul, sifting-ul faţă de baseline al caracterelor etc. Nu cred că ar mai trebui să spun că aceste caracteristici ori lipsesc cu desăvârşire din programele de tip office, sau constituie un dezastru (cum este cazul lui CorelDraw, care este bun la orice, numai la prelucrare avansată a textului nu - părerea este personală şi bazată pe zeci de lucrări făcute de terţi, primite pentru controlul prepress).

Nu mă mai lungesc. Manualul programului a fost rescris în bună măsură odată cu lansarea versiunii 1.4.0 a Scribus, cu puţin efort oricine este interesat poate să-l citească.
"Aromele" programului Scribus pot fi descărcate gratuit de aici.

Mai jos puteţi urmări şi un videoclip cu unele posibilităţi de lucru cu versiunea 1.4.0 a programului.



Vă doresc succes!

7 comentarii:

  1. Programele astea ma dau gata... :) Mi-am luat si eu de pe net un program free de editat fotografii, dupa ce am tot butonat pe el vre-o 4 zile l-am dezinstalat si l-am sters..era prea complicat pentru mine... tot ce are mai mult de 2 butoane ma depaseste, de aceea si aragaz mi-am luat doar cu doua ochiuri, sa nu ma incurc :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărul este că pentru majoritatea dintre noi, programul cel mai bun este cel simplu şi cunoscut. :D

      Ștergere
  2. asa un curs este interesant de urmat in momentul in care ai instalat programul pe computer... altfel, ti se înnoada urechile :)) Si eu sunt, ca si Ninu, mai "lenesa" si învat mult mai usor si repede atunci când privesc executate functiunile programului - de catre un cunoscator ce stapâneste perfect programul.
    Sa ai o duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru fiecare dintre programele prezentate există pe YouTube tutoriale gratuite, accesibile de oriunde din lume. Doar o scurtă căutare după numele programului, împreună cu cuvântul "tutorial" sunt de ajuns. Cele mai multe sunt în limba engleză, cred că nu este o problemă.
      Pentru programele pe care le-am prezentat, cred că există şi versiuni cu interfaţa în limba germană, dacă te ajută.
      Îţi doresc şi eu o duminică plăcută, Carmen!

      Ștergere
  3. uau, multumesc pentru asa articol! "open source" cuvintele care imi mangaie in mod placut auzul :)) folosesc deja de vreo trei ani Open Office si cu mici exceptii sunt foarte multumita. bine de stiut de Scribus, daca se va ivi nevoia de a-l folosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă îţi pot fi de folos, chiar şi potenţial! :)

      Ștergere
  4. Yes it is, indeed! It's quite powerful and versatile. I am using it for some years.
    I am using also QuarkXPress for more than 25 years!

    RăspundețiȘtergere