Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 30 iulie 2016

Cenzură peste cenzură peste cenzură peste...

Îmi pusesem în biblioteca virtuală cartea poştală de mai jos, întâlnită pe portalul eBay, făcând parte din oferta unui negustor din Belgia (cred). Corespondenţa este plină de ştampile de cenzură, prezentând o circulaţie mai puţin obişnuită. Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba despre o carte poştală expediată în august 1919 de un colecţionar aflat în Sibiu Braşov (Guido? Fitz) către un alt colecţionar (Eugen Horack) din Triest. Cartea poştală a făcut un drum la Bucureşti, ajungând apoi prin Cluj, Arad şi Timişoara (nu ştiu dacă ordinea a fost chiar aceasta). Parcursul cărţii poştale a fost modificat, ea fiind redirecţionată spre Viena (unde se pare că a ajuns pe 17 decembrie).
Pe lângă cenzurile româneşti se vede parţial şi amprenta unei ştampile de cenzură sârbească (cred).
Nu cred că am văzut mai mult de câteva piese purtând atâtea ştampile diferite de cenzură.
De altfel, cartea poştală a avut amatori destul de îndârjiţi pe timpul licitaţiei online, deoarece preţul final s-a ridicat (după 15 biduri) la 381 dolari!

2 comentarii:

  1. Bună seara !
    Îmi permit să fac o rectificare minoră: din scrisoare reiese că a fost expediată din Kronstadt, care era denumirea germană pentru Brașov. Numele german al Sibiului era Hermannstadt. Prin atâtea orașe și cenzuri dintr-o Europă tulburată de război parcă nici nu mai este foarte relevant ...
    Victor Vlădulescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este corect, am greşit şi am corectat deja. Mulţumesc pentru observaţie.

      Ștergere