Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 1 august 2016

Un fals care a încurcat câţiva amatori

Recent, în cadrul unui lot de mărci româneşti mai vechi oferit pe internet s-a aflat şi un unicat ştampilat de 50 bani roz, o copie destul de nereuşită a valorii mari din emisiunea Paris 1872.


Imaginea nu a fost nemaipomenit de bună, dar am ajustat-o puţin pentru că a fost luată cu o cameră ori cu un telefon. Chiar şi aşa, dou cunoscuţi m-au cătat să-mi atragă atenţia că "marca" are două "erori". Unul dintre cunoscuţi mi-a semnalat cadrul vertical drept deteriorat, în timp ce al doilea m-a făcut atent că există o altă "eroare" nesemnalată în literatură: steagurile cifrelor 5 sunt "pe invers" decât ar fi normal, adică în stânga steag scurt, iar în dreapta steag lung şi nu aşa cum se vede în imagine.

A trebuit să duc muncă de lămurire cu amândoi, deoarece "eroarea" nu este decât un fals ordinar, foarte uşor de recunoscut prin dantelura în linie, în afara diferenţelor vizibile ale desenului efigiei.

2 comentarii:

 1. În opinia mea, aici este vorba despre culmea tupeului: să fabrici un fals, să afirmi că este unicat și să încerci să-l mai și împodobești cu 2-3 așa-pretinse erori! Aș fi curios cât cerea. Cu bine, Cătălin

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că nu ştia că este un fals, era un lot de vreo 15 mărci ştampilate pe care îl oferea la un preţ absolut decent.
   Cei care s-au înfierbântat erau să se păcălească singuri.

   Ștergere