Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 27 iulie 2016

Despre finanţarea programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale

Luna trecută, pe pagina Ministerului Culturii rezervată dezbaterii actelor normative (aceasta) a fost postat proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care vizează modificarea altor două Ordonanţe de Urgenţă mai vechi, Ordonanța Guvernului nr. 51 din 11 august 1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. Prima Ordonanţă este cea care ar fi de interes pentru domeniul nostru.

Pentru cei interesaţi, varianta postată pe pagina de internet de la Cultură poate fi accesată aici. Pentru a o parcurge aveţi nevoie de Microsoft Word (că un program de tip open source le stâ în gât doamnelor şi domnilor de acolo). Pentru a vă uşura însă accesul la document, îl puteţi lectura mai jos (fiecare pagină este convertită în format JPG, click pentru mărire).


Ordonanţa care ar urma să fie modificată de proiectul de mai sus este cea din imaginile următoare (click pentru mărire).


Motivul pentru care vă prezint acest document legislativ este cel de a vă informa asupra modalităţilor prin care ar putea fi posibilă finanţarea manifestărilor filatelice de genul expoziţiilor locale, regionale sau naţionale (ba chiar a celor internaţionale sau cu participare internaţională), deoarece prin includerea timbrelor şi a pieselor filatelice ca obiecte aparţinând patrimoniului cultural, este perfect legală solicitarea finanţării acestor manifestări din bugetul alocat culturii.

Tocmai pentru a vă sprijini în informarea asupra posibilităţilor de care aţi putea beneficia, vă prezint şi Nota de fundamentare a proiectului OUG. Sunt doar paginile care v-ar putea interesa (documentul integral putând fi descărcat de linkul indicat mai sus). Vă invit să citiţi cu atenţie nota.


Vă rog să reţineţi, probabil că "invitaţia la masă" pentru fondurile destinate Culturii vă va fi refuzată iniţial, dar acest lucru nu va putea fi făcut permanent deoarece orice solicitare a voastră (însoţită de documentele solicitate) se înscrie în "interesul general" care "vizează asigurarea accesului la actul de cultură, drept consacrat de Constituţie".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu