Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 12 iulie 2016

Există şi extreme spectaculoase

Marca taxă de plată de 10 bani verde fără filigran, apărută prima oară în 1902, este cea mai comună marcă dintre toate taxele de plată verzi, indicând cel mai mare consum înregistrat la toate taxele din perioada 1881-1911.

Necesarul mult mai mare de consum decât cel estimat iniţial a generat imprimarea acestei mărci în numeroase tranşe, pe toate tipurile de hârtie cunoscute. Uneori imprimarea a lăsat de dorit, ajungând la utilizare mărci care ar fi trebuit să fie îndepărtate de către CTC-ul timpului. Vă prezint un exemplu.


Marca din imaginea de mai sus a fost utilizată la Bârlad (data nu este vizibilă). Imprimarea defectuoasă face aproape ilizibile inscripţiile TAXA DE PLATĂ, POŞTA, ROMÂNIA şi BANI, ca şi ornamentele şi restul detaliilor desenului.

Marca a fost imprimată pe un tip de hârtie utilizat în 1907-1908 (prima oară la valori mici ale emisiunii Spic de grâu şi ulterior - până prin 1910 - şi la taxele de plată verzi de 5, 10 şi 30 de bani fără filigran. Clişeul acesta prezintă şi o eroare confirmată: deteriorare a cadrului vertical drept în treimea sa superioară (eroarea este mai greu perceptibilă din cauza ancrasării extreme).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu