Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 9 mai 2016

Varietăţi de culoare necatalogate la o carte poştală simplă postclasică

Cu toate că am un teanc mărişor din această carte poştală (fiind una relativ comună şi cu o circulaţie însemnată), nu am remarcat până acum varietatea, prilejul fiindu-mi dat de o imagine scanată a mai multor astfel de cărţi poştale alăturate.

Este vorba despre cartea poştală simplă internaţională (UPU) din 1893 (catalog Săvoiu nr. PC31). Nu este vorba despre niciuna dintre variantele de cărţi poştale cu răspuns plătit emise în 1893-1894, deoarece ele nu poartă nici titulatura "RĂSPUNS" şi nici nu prezintă vreun text sub latura inferioară a cadrului ornamental.
Scanarea cărţilor poştale fiind mai mult ca sigur una realizată într-o singură operaţie, diferenţa de culoare a tiparului cărţilor poştale este una evidentă. Click pentru mărire.


Ambele cărţi poştale au circulat în 1894. O alăturare a mărcilor fixe scoate în evidenţă culoarea lor diferită.


Consider că nu diferenţa uşoară de culoare a cartonului-suport a determinat varietatea de culoare a tiparului celor două piese, ci culoarea clar diferită a cernelii de tipar utilizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu