Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 7 mai 2016

La ce să fii atent când întâlneşti danteluri duble

Din propria experienţă am învăţat că pe paţa filatelică circa jumătate din dantelurile duble întâlnite sunt contrafăcute.
Cele mai multe contrafaceri se întâlnesc la mărcile regatului, precum şi la mai multe mărci "din coada catalogului" (taxe de plată, timbre de ajutor, timbre de asistenţă, de aviaţie etc.).

Dacă la mărcile dantelate în linie verificarea originalităţii se bazează pe compararea dantelurii duble cu dantelurile laturilor adiacente, la mărcile dantelate în pieptene cel care verifică dacă varietatea este una legitimă ar trebui să "vadă" în propria minte cum este aşezat "pieptenele" dantelurii, deoarece perforul nu poate să apară niciodată dublat numai pe o singură latură, ci întotdeauna pe trei laturi.

Pentru că am întâlnit pe internet o asemenea piesă, m-am gândit şi să epxlic mecanismul odată cu prezentarea ei, pentru că v-ar putea ajuta la identificarea contrafacerilor.


Această marcă din 1969 este una comună, mai ales că se întâlneşte în cantităţi destul de mari şi obliterată de complezenţă.

Este vizibilă o linie verticală de dantelură "în plus", dar cei mai mulţi colecţionari nu ştiu să se uite mai departe, să vadă dacă ea este sau nu una potenţial autentică. Haideţi să vedem raţionammentul împreună.

Prima dată ar trebui să fie verificată linia de dantelură suplimentară, prin comparare cu laturile verticale ale mărcii. Ea corespunde, am verificat-o eu şi nu mai insist asupra acestui pas, mergem la pasul următor.

Care ar fi forma pieptenului? Sau mai precis care ar fi cele trei laturi ale mărcii care sunt dantelate la un singur pas al pieptenului perforului?
De regulă, "baza" pieptenului este (la emisiunile republicii) latura lungă a dreptunghiului, din motive de rezstenţă mecanică a matriţei. Numai la mărcile de format mic, din motive de economie de material la confecţionarea matriţei, baza "pieptenului" o constituie latura mică a dreptunghiului (acest pieptene se utilizează de regulă la uzualele cu format mic). Puteţi vedea câteva imagini ale unei matriţe aici.

Revenim la marca noastră: aşadar pieptenele dantelurii ar fi poziţionat vertical, cu dinţii ori spre dreapta (asemenea literei E), ori spre stânga (asemenea unui E întors). Oricare ar fi poziţia pieptenului, linia suplimentară de dantelură (cea verticală) ar trebui să fie însoţită de doi "dinţi", adică de alte două linii de dantelură, de această dată orizontale.

La examinarea mai atentă a dantelurii mărcii noastre putem observa că în segmentele de laturi indicate prin săgeţi roşii dinţii dantelurii au o formă ciudată, care provine din suprapunerea (cu un mic decalaj) a liniilor de dantelură care constituie "dinţii" pieptenului.
Prezenţa acestei suprapuneri ne sugerează faptul că dubla dantelură a fost realizată printr-o bătaie dublă a pieptenului.

Utilizând aceeaşi logică se pot identifica foarte uşor dantelurile duble falsificate care se întâlnesc la mărci din emisiunile "Căişori" şi "Efigii" (ambele din 1903), falsuri la care dublarea dantelurii apare numai ca o linie singulară, în ciuda faptului că mărcile ambelor emisiuni au fost dantelate în pieptene şi nu în linie. Cu astfel de falsuri au fost păcăliţi chiar şi filatelişti mai avansaţi.

Sperând că mica mea divagaţie vă poate fi utilă, vă urez un weekend liniştit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu