Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 16 ianuarie 2015

Niciodată nu poţi să ştii ce va apare pe piaţă

Ultima licitaţie a cunoscutei case de licitaţii Rapp, desfăşurate în noiembrie anul trecut, a "scos" la suprafaţă numeroase piese deosebit de frumoase, precum şi câteva colecţii din categoria celor foarte greu de văzut, poate o singură dată în viaţă. Dacă v-am făcut curioşi nu aveţi  decât să vizitaţi site-ul casei şi să urmăriţi piesele şi preţurile finale de adjudecare pentru fiecare lot.

Ceea ce doream să subliniez însă ţine de un alt subiect, unul pe care l-am abordat în repetate rânduri în articolele publicate până acum: aşa-zisele erori la prima emisiune a ocupaţiei germane din timpul Primului Război Mondial (M.V.i.R., 1917, fără supratiparul în casetă).

Lotul cu pricina a fost oferit la un preţ de strigare de 2.000 franci elveţieni, cu următoarea descriere:

"1917: Nicht verausgabte 3 Werte ohne Aufdruck "M.V.i.R.". Insgesamt 220 postfrische Serien, davon 2 vollständige Originalbogen zu jeweils 100 Serien. Mi. 66'000.- Ausführliches Attest und Gutachten Z. Mikulski. Kat.-Nr. 1F - 3F Startpreis 2'000.–".

Într-unul din articolele mai vechi am ilustrat un atestat semnat de expertul Mikulski, în care acesta scria faptul că aceste "neemise" (sau "erori", cum le prezintă Michel) ar fi avut un tiraj de câte 4 coli a câte 100 exemplare din fiecare valoare.
Numai în lotul oferit acum sunt 220 de serii. Întrebarea mea este dacă tirajul amintit mai sus, de 400 de serii mai poate sau nu să fie considerat unul real.

Lotul în cauză a fost vândut cu un preţ final de 6.000 franci elveţieni (fără taxe), ceea ce înseamnă undeva pe la 28-30 franci per serie. Mai jos aveţi imaginile câte unei coli complete dn fiecare valoare (click pentru mărire).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu